Gemeente Westerwolde schrapt aantal bezuinigingsmaatregelen

De gemeenteraad van Westerwolde heeft woensdagavond een aantal bezuinigingsvoorstellen geschrapt van de begroting 2020.

Daardoor kan de gemeente zes sportvelden blijven onderhouden, gaat het aanvragen van een  gehandicaptenparkeerkaart geen geld kosten en is de verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) drie procent. 

Ook is er geld vrijgemaakt zodat de gemeente zich kan inzetten voor de veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van LHBTI'ers. 

Eerder besproken

Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over de bezuinigingsmaatregelen. Twee weken geleden werd al duidelijk dat de gemeenteraad het niet ziet zitten om het Ruiten-Aa-kanaal af te sluiten. Ook een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) wees de raad toen af.

Bedrag lager

Toch moet de gemeente ongeveer een miljoen bezuinigen. Dat bedrag valt lager uit dan verwacht, omdat de gemeente meer geld krijgt uit het gemeentefonds dan verwacht. Dat blijkt uit de zogenaamde septembercirculaire. 

Bezuinigen

Om te bezuinigen doet de gemeente voorlopig geen grote investeringen, zoals het herinrichten van het Molenplein in Ter Apel. Ook de aankoop van Parc Emslandermeer staat voorlopig op het lijstje 'niet doen'. 

Daarnaast wordt een aantal structurele bezuinigingen doorgevoerd. Zo wordt het budget voor het mantelzorgcompliment verlaagd, wordt er bespaard op de groenvoorziening en wordt het aanvragen van een omgevingsvergunning duurder.

De begroting wordt uiteindelijk bijna unaniem aangenomen, alleen Edith van der Horst van de Partij voor de Dieren stemt tegen.

Lees ook:

- Raad Westerwolde ziet afsluiten Ruiten-Aa-kanaal niet zitten

Meer over dit onderwerp:
SELLINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws