Lopend Vuur: Het maandelijkse luchtalarm is overbodig

Het luchtalarm dat iedere eerste maandag van de maand te horen is, blijft voorlopig. Het kabinet wilde van de sirenes af, maar komt tegemoet aan de bezwaren van de Tweede Kamer.

Het luchtalarm zou na volgend jaar verdwijnen en plaatsmaken voor het digitale waarschuwingssysteem NL-Alert. Dat was al een jaar later dan gepland. Maar de Kamer hield zijn twijfels. Kamerleden vragen zich af of NL-Alert bij een ramp al wel iedereen weet te bereiken.

Draagvlak en vertrouwen

Justitieminister Ferd Grapperhaus vindt 'het draagvlak en vertrouwen essentieel', schrijft hij aan de Kamer. Hij gaat volgend najaar kijken of het luchtalarm in 2022 alsnog kan verdwijnen.

Door heel Nederland staan ongeveer 3800 sirenes die draadloos en onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangezet bij een calamiteit. 'Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet radio of televisie aan', is dan de boodschap. Het systeem bestaat al sinds de Koude Oorlog en wordt elke eerste maandag van de maand om twaalf uur 's middags getest.

Na volgend jaar kunnen de sirenes nog vier jaar mee, aldus de minister. Daarna moet het systeem worden vervangen, en dat kost minstens 56 miljoen euro.

Hebben die sirenes voor jou nog waarde?

Lopend Vuur:

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

110 kilometer?

'100 kilometer per uur is een prima maatregel' was woensdag ons Lopend Vuur. Van de 8.428 stemmers was 57 procent het daarmee eens, 43 procent oneens.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws