Juridische strijd rond 'flitsfaillissement' Heiploeg duurt voort

Het omstreden 'flitsfaillissement' van garnalenverwerker Heiploeg in Zoutkamp krijgt een nieuwe wending. De kans is namelijk groot dat de Hoge Raad een eerder vonnis van het gerechtshof naar de prullenbak verwijst.

Dat blijkt uit een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Zo'n advies wordt meestal - maar niet altijd - overgenomen door de rechters.

Hoe zat het ook alweer?

Heiploeg ging eind januari 2014 failliet en maakte meteen een doorstart onder de vleugels van visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas. Negentig werknemers raakten hun baan kwijt. De overige 210 werknemers mochten aan de slag bij het nieuwe Heiploeg, maar onder slechtere arbeidsvoorwaarden.

Rechten behouden

Vakbonden FNV en CNV vinden dat er sprake is van een 'overgang van onderneming'. Daarom zouden de werknemers hun oude rechten moeten behouden.

De vakbonden verloren hun zaak voor de rechtbank in Almelo. In het hoger beroep oordeelde het gerechtshof van Arnhem hetzelfde: het faillissement was geen verkapte reorganisatie.

Geen onderzoek gedaan

FNV liet het er niet bij zitten en stapte naar de Hoge Raad. De advocaat-generaal van de Hoge Raad concludeert dat het hof van Arnhem steken heeft laten vallen:

'Het hof heeft ten onrechte niet onderzocht of het doel van het faillissement was om de onderneming voort te zetten. Ook heeft de voorbereiding van het faillissement niet plaatsgevonden onder toezicht van een door de rechtbank benoemde curator.'

Zaak opnieuw bekijken

Een advies met mogelijk grote volgen, zegt FNV regiobestuurder Petra Zuidema: 'Als de Hoge Raad dit advies overneemt, wordt de uitspraak van het hof van Arnhem nietig verklaard. Dan moet een ander hof de zaak opnieuw bekijken.'

De Hoge Raad doet naar verwachting op 6 maart 2020 uitspraak.

De directeur van Heiploeg was vanwege een verblijf in het buitenland nog niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

- Gerechtshof: 'Flitsfaillissement Heiploeg was in orde'
- Vakbonden verliezen rechtszaak over doorstart Heiploeg

Meer over dit onderwerp:
NoordZaken economie rechtszaken ZOUTKAMP
Deel dit artikel:

Recent nieuws