Minister Knops bezoekt eerste versterkte huizen in Delfzijl; veel bewoners nog in onzekerheid

Het geduld van bewoners in de Zandplatenbuurt in Delfzijl wordt nog langer op de proef gesteld. Dat is de conclusie na het werkbezoek van minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken aan Delfzijl.
De minister bezocht donderdag het nieuwe, aardbevingsbestendige complex de Houtwerf in Delfzijl. Het is de eerste stap voor de massale versterking in de havenstad.

'Kan nog wel tien jaar duren'

In de Houtwerf komen achttien huishoudens uit de Zandplatenbuurt in Delfzijl Noord. Daar gaan meer dan vijfhonderd koop- en huurhuizen tegen de vlakte vanwege de aardbevingsproblematiek.
Veel bewoners zitten nog in onzekerheid. 'Ik moet nog minimaal vijf jaar wachten', zegt de 54-jarige Astrid van Leeuwen uit Delfzijl. 'Maar ik denk dat het op dit tempo nog wel tien jaar kan duren.'

Onzekerheid

Het brengt veel onzekerheid mee voor Van Leeuwen. 'Over tien jaar kan ik bijna met pensioen en ziet mijn leven er heel anders uit. Dan heb ik misschien ook een ander soort huis nodig dan waar ik nu voor in aanmerking kom', zegt zij. 
Van Leeuwen heeft zich aangesloten bij Belangengroep Versterking Zandplatenbuurt. 'Op die manier hoor je de dingen toch sneller en je kun meepraten over zaken die voor je worden beslist.'

Niet helemaal met lege handen

En zo zat Van Leeuwen donderdagmiddag ook met minister Knops om tafel. 'Het was een fijn gesprek, ik voelde mij gehoord.' Verder levert het nog weinig op. Toezeggingen heeft minister Knops niet gedaan. Van Leeuwen: 'Maar daar had ik ook niet op gerekend.'
Toch kwam de minister niet helemaal met legen handen naar Delfzijl. Maria Roggeveld ontving onlangs de sleutel van haar nieuwe woning aan de Houtwerf. Uit handen van de minister kreeg zij een bloemstuk als felicitatie. 

Tempo

Burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Delfzijl vindt dat nu 'echt tempo' moet worden gemaakt met de versterkingsopgave. Die boodschap heeft hij de minister ook meegegeven. 
Als voorbeeld noemt Beukema de Zandplatenbuurt. Over het noordelijke deel zijn al afspraken gemaakt. Aan de zuidkant van de wijk zijn 350 vergelijkbare woning op hetzelfde moment onderzocht, maar die mensen wachten inmiddels al twee jaar op wat er met hun huis gaat gebeuren.

Boosheid

'We merken dat die mensen boos beginnen te worden. Wij willen dat die mensen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen', zegt Beukema. 
Die duidelijkheid laat nog even op zich wachten. Knops wil geen beloftes doen die 'hij niet waar kan maken'.

Tegen wil en dank

Hij wil zich eerst beter later informeren over dit dossier. 'Tegen wil en dank ben ik verantwoordelijk voor deze portefeuille', zegt Knops. Hij doelt op de afwezigheid van de zieke Ollongren. Daardoor is Knops nu tijdelijk verantwoordelijk voor de versterking in het aardbevingsgebied. 
'Ik ga dat zo goed mogelijk doen. Dit is het eerste bezoek en hopelijk gaan er nog velen volgen', laat hij na afloop van zijn bezoek weten.