NAM trekt de stekker uit gebouwsensoren netwerk

© RTVNoord.nl
Bewoners in het aardbevingsgebied met een gebouwsensor aan hun woning kunnen de gegevens daarvan straks niet meer uitlezen via de NAM. Het bedrijf schrijft in een brief aan de mensen dat het per december stopt met het sensorennetwerk voor gebouwen.
Het project loopt sinds 2014 en was onder meer bedoeld om gedupeerden en andere betrokken partijen inzicht te geven van wat voor invloed aardbevingen op woningen hebben.
Sommige bewoners in het aardbevingsgebied hebben een kastje aan hun woning dat trillingen registreert. De gegevens kunnen ze op de website van de NAM uitlezen. Daar komt nu een einde aan.

Geen nieuwe gezichten

Als reden geeft de NAM onder meer op dat het netwerk geen nieuwe inzichten oplevert. Bovendien loopt het contract af met TNO dat het netwerk beheert.
Daarnaast heeft het aardgasconcern onlangs een enquete gehouden onder deelnemers. Daaruit blijkt dat een groot gedeelte er moeite mee heeft dat de NAM betrokken is bij het netwerk. 

Nog niet weggehaald

Voorlopig worden de sensoren nog niet weggehaald. Op de achtergrond blijven ze data verzamelen. Mocht een andere partij het netwerk willen overnemen, zijn de gegevens opgeslagen. 
De NAM heeft de afgelopen tijd geprobeerd een andere partij te vinden die het netwerk wil overnemen. Dat heeft nog niks opgeleverd. 'Er lopen nog wel gesprekken met mogelijke overnamekandidaten', schrijft de NAM.
Volgens een woordvoerder is er nog geen partij gevonden omdat er nog wel een prijskaartje aan hangt. 'Het kost enkele tonnen om het netwerk overeind te houden. En er moet worden geïnvesteerd in de ict.' 

Eigen netwerk

Dat dit project ten einde komt, betekent niet dat aardbevingen niet meer worden geregistreerd. Het KNMI meet met een eigen netwerk de aardschokken.
Het Staatstoezicht op de Mijnen bevestigt dat het netwerk van de NAM nauwelijks toegevoegde waarde heeft voor het toezicht of voor wetenschappelijk onderzoek.

Privacy gevoeligheid

'De reden hiervoor is dat de gegevens vanwege de AVG en privacy gevoeligheid van de gegevens niet beschikbaar zijn voor onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen de metingen en opgetreden schade', zegt een woordvoerder van het SodM. 'Het behouden van het TNO sensornetwerk is dus niet zozeer een technische vraag. De afweging hoe het niet behouden ervan zal worden ontvangen door de bewoners van Groningen en het moment van stoppen laten we daarom bij de minister.'