Instellingen

Appingedam geeft een ton uit voor afscheidsfeest en cadeau

Appingedam gaat na het afscheid op in Eemsdelta
Appingedam gaat na het afscheid op in Eemsdelta © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Appingedam reserveert 100.000 euro voor een groots afscheidsfeest eind volgend jaar. De Damsters gaan over naar de nieuwe gemeente Eemsdelta.
De gemeenteraad heeft de begroting, waarin dit bedrag is opgenomen, donderdagavond goedgekeurd.

Klein monument

Volgens wethouder Annalies Usmany (Gemeentebelangen) moet het een feest worden voor alle Damsters. Een speciaal comité met college, raadsleden en inwoners gaat het organiseren.
'Ik kan er nog niet zoveel over zeggen, maar we hebben al veel ideeën. Misschien komt er een klein monument als afscheidscadeau. We willen in elk geval waardig over de drempel naar Eemsdelta', zegt de wethouder.

Bedrag staat niet vast

Volgens Usmany staat het bedrag van 100.000 euro nog niet vast. 'Als je iets wil organiseren waar iedereen aan deelneemt, moet je reëel begroten. Dan kun je niet 25.000 euro reserveren, terwijl het misschien wel 75.000 euro gaat kosten.'
Fusiepartner Loppersum heeft geen geld gereserveerd voor een afscheidsfeest. De gemeente wil liever stilstaan bij het begin van Eemsdelta. Hierover verschillen de twee gemeenten dus van mening.

Trots op stad

'Gelukkig bepaalt elke gemeente dit zelf', zegt Usmany. 'Inwoners zijn trots op onze stad. We gaan nu naar een nieuwe fase. Dan is het belangrijk om te koesteren wat je hebt en daar goed afscheid van te nemen.'
In fusiegemeente Het Hogeland ontstond afgelopen jaar ophef om de hoge kosten van dergelijke feestjes. Uit onderzoek van RTV Noord bleken Groninger gemeenten in totaal 650.000 euro te hebben uitgegeven aan afscheidsactiviteiten.
Op 1 januari 2021 gaat Appingedam samen met Delfzijl en Loppersum op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.