Lopend Vuur: Bladblazers zijn een overbodige luxe

Je ziet en hoort ze weer overal nu de herfst is aangebroken: de bladblazers.

In Duitsland adviseert het ministerie van Milieu echter om de blazers niet te gebruiken.
Reden, zo melden Duitse media, ze zijn te vies, te luid en een bedreiging voor insecten en het milieu.

Gemeenten en particulieren gebruiken de bladblazers momenteel om de gevallen bladeren aan de kant te blazen en bijvoorbeeld paden, parken en grasvelden bladvrij te krijgen.

In het Duitse weekblad Der Spiegel meldt het ministerie: 'Zo luid als een drilboor en een val voor insecten. De bladblazers bereiken soms een geluidsniveau van 120 decibel, wat schadelijk is voor het gehoor. Omdat veel Duitse bladblazers niet elektrisch zijn en uitlaatgassen uitstoten, zijn ze bovendien een belasting voor het milieu. Het gebruik van bladblazers kan ook dodelijk zijn voor insecten die tussen de bladeren leven.'

Het Duitse ministerie kan, door Europese regels, geen algeheel verbod afvaardigen, maar stelt dat gemeenten ze alleen moeten gebruiken als er geen alternatief is.

Hoe kijk jij hier naar?

Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

Luchtalarm

'Het maandelijkse luchtalarm is overbodig' was donderdag ons Lopend Vuur. Van de 5.233 stemmers was 62 procent het daarmee oneens, 38 procent was het eens.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur
Deel dit artikel:

Recent nieuws