Noordelijke politie krijgt een stroomstootwapen

Politie krijgt een stroomstootwapen
Politie krijgt een stroomstootwapen © ANP
Nederlandse agenten krijgen een stroomstootwapen om zich te verdedigen. De politie ziet de zogenoemde taser als een geschikt middel om de inzet van een politiehond of gebruik van een vuurwapen te voorkomen.
Het is de bedoeling dat ongeveer 17.000 agenten in Nederland met de taser worden uitgerust, schrijft de Telegraaf. Het kabinet stelt hiervoor 30 miljoen euro beschikbaar. Het bericht wordt bevestigd door bronnen in Den Haag.
Wanneer de politie Noord-Nederland de tasers krijgt, is nog niet bekend. 'Het is echt vers van de pers', zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Proef

De politie heeft het wapen al uitvoerig getest. Tussen februari en augustus van dit jaar is de taser landelijk 76 keer gebruikt. In Noord-Nederland gebeurde dat één keer. Het wapen werd toen gebruikt door een arrestatieteam.
Korpschef Erik Akerboom pleitte recent voor landelijke invoering van de taser.

Kritiek

Amnesty International heeft grote moeite met het gebruik van het stroomstootwapen. Volgens de mensenrechtenorganisatie brengt het wapen 'onaanvaardbare gezondheidsrisico's' met zich mee en wordt het vaak gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.