Miljoenen extra voor rechtsbijstand; advocatenstaking van de baan

© Remco in 't Hof/RTV Noord
Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming trekt voor de komende twee jaar 73 miljoen euro extra uit voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. De sociaal advocaten zien daarom af van de acties die ze voor begin volgend jaar hadden aangekondigd.
Dekker wil de sociale advocatuur hervormen, zodat er in de toekomst minder rechtszaken worden gevoerd. Maar zijn plannen stuiten op veel weerstand. De ruzie tussen de minister en de pro Deo-advocaten liep de afgelopen tijd hoog op.

Piketmelding

De advocaten stapten uit het overleg over de hervormingsplannen, omdat Dekker geen extra geld wilde uittrekken om de meest acute problemen op te lossen. Daarbij kondigden ze aan om begin januari het werk twee weken neer te leggen.
Judith Kwakman van de Orde van Advocaten Noord-Nederland vertelde eerder dat de rechtsbijstand wordt uitgekleed. 'Wij krijgen voor elke piketmelding anderhalf uur uitbetaald voor verhoorbijstand. Dat is veel te weinig.'

'Schrijnend'

Advocaten zijn overigens niet verplicht om verdachten die het zelf niet kunnen betalen, bij te staan. Kwakman: 'Maar wij vinden dat ook de kwetsbaren in de samenleving recht hebben op rechtsbijstand. Als alle advocaten ervoor kiezen om dat niet meer te doen, en alleen draagkrachtige mensen gaan bijstaan, zou dat schrijnend zijn.'