De Noord 9 van zaterdag 16 november

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Swinder - Tot de mörn

Swinder stond al verschillende keren in de Noord 9, oa. met 'Vief veur elf' (#1), 'Twijde Hans' (#1) en 'Vekaanzie' (#1). Met 'Noar Stad' stond de band in 2013 al in de Noord 19, de voorloper van de Noord 9. De meest recente #1-hit stamt uit het voorjaar: 'Elke dag tot de naacht' is eerder dit jaar de eerste single van Swinder in jaren. De band van Bas Schröder en consorten is drie jaar aan het werk geweest voor het nieuwe album 'Nosk' dat in mei is verschenen. 'Het duurde heel erg lang', beaamt Gijs van Veldhuizen (gitaar, toetsen) lachend. 'Maar het gaat om het resultaat en dat is heel erg goed.' In de jaren dat ze werkten aan de opvolger van hun succesvolle debuutalbum uit 2015 kampte de band met een writer's block, was er verdeeldheid over de muzikale richting en braken ze met Excelsior, hun platenlabel. Het nieuwe album Nosk, wat volgens K. ter Laan 'doodstil in de natuur' betekent, is opgenomen onder leiding van singer-songwriter Tim Knol. Gedeeltelijk in zijn studio in Hoorn en gedeeltelijk in Groningen. Bekijk de clip van Swinders nieuwste hit 'Tot de mörn' hier.

2. Jan Henk de Groot - Zin aan

Jan Henk is al vaak in de Noord 9 te vinden. Met zijn muzikale broeders Alex Vissering en Edwin Jongedijk als 'De Troebadoers', maar ook solo. Zo heeft hij #1-hits met 'Vuurtje kieken' (2017) en 'Bonney' (2017). En met 'Mamme van Michel' staat hij al jaren in de Top 10 van Alle 50 Goud. Deze herfst is De Groots derde streektalbum verschenen, getiteld 'De wolf is trug'. Bij zijn vorige platen hield hij zelf de regie. Bij dit album zit Harmen Ridderbos van de Groninger band Town of Saints achter de knoppen: samen met de Groot is hij verantwoordelijk voor de sound van 'De wolf is trug'. Tegen RTV Noord zei Jan Henk: 'Het zijn liedjes die je van me gewend bent, maar het gaat ook de wat steviger kant op. Er zitten wat synthesizers in. Volgens mij wordt het een avontuurlijke plaat.' Beluister 'Zin aan' hier.

3. Inge van Calkar - Get out of my way

Inge van Calkar vind je met regelmaat in de Noord 9. Haar eerdere noteringen zijn oa. 'Amazing' (2014), gevolgd door 'Too late now' (2015), 'Imaginary' (2017), 'River' (#1 in 2018) en 'Hold you hate you love you leave you' (#1 in 2019) en 'Touchdown' (#1 in 2019). Volgens de zangeres heeft haar muziek nu een nieuwe dimentie, dan toen ze alleen nog accoustische muziek maakte: 'Soms is het een tikkeltje psychedelisch of James Bond-achtig. Bands als Radiohead en Grizzly Bear behoren tot de muzikale aanknopingspunten, net als sterke vrouwen PJ Harvey en Alanis Morrissette, terwijl ook de catchy popkant van Kylie doorspijpelt. Inge van Calkar (1984) is een singer/songwriter uit de stad Groningen. September vorig jaar is haar album 'Reset' verschenen, dat heeft ze met twee Groninger en een Duitse producer gemaakt. Inge heeft in het voorprogramma van Gare du Nord gespeeld bij hun 20 concerten. Tijdens festival Eurosonic/Noorderslag heeft Inge met haar band gespeeld op OpenAir, op de Grote Markt in de Stad. Beluister 'Get out of my way' hier.

4. Harm Tabak & The Flashbacks - Hai wil allain mor dansen

Harm Tabak draait al wat jaren mee in de Groninger muziek: in allerlei formaties en samenwerkingsverbanden maakt hij muziek, onder andere met het duo K2 en streektaalmuzikant Eltje Doddema. Nu heeft hij voor het eerst een hit in de Noord 9 te pakken, samen met zijn Flashbacks. Beluister 'Hai wil allain mor dansen' hier.

5. Krzysztof Groen - Op riddel

In september is het nummer in première gegaan op Radio Noord in Café Martini. En nu heeft Krzysztof Groen zijn eerste notering in de Noord 9 te pakken! Krzysztof heeft Poolse roots en woont sinds zijn vierde in Veendam. Hij is sinds zijn tienerjaren verslingerd aan muziek: eerst alleen Engelstalig, vooral country. In 2013 en 2015 brengt hij Engelstalige cd's uit. Daarna inspireert Edwin Jongedijk hem om ook in het Gronings te gaan zingen. Dat resulteert in het album 'Noar de volgende ronde' (2017). Voor zijn teksten werkt Krzysztof vaak samen met Henk Puister. 'Op riddel' is geschreven door diezelfde Henk Puister en Fries Wolma samen. Beluister 'Op riddel' hier.

6. Robert Jay Band - Red bullet

Voor de Robert Jay Band gaat een wens in vervulling: het is  halverwege de jaren '90 en Frits Spits gaat het nummer 'Red bullet' draaien in zijn legendarische Radio 3-programma 'De Avondspits'. Het nummer wordt een bescheiden hit en de band gaat op tournee door Nederland. Na 'Red bullet' komt er geen opvolger en de band valt niet lang daarna uit elkaar. Bijna twintig jaar later pakt Robert Jay -hij woont inmiddels in Wnschoten- de draad weer op. Met een nieuwe zanger als frontman van de band, Tollak Ollestad. Bekijk de video van 'Red bullet' hier.

7. Blanks - Bittersweet

Achter de naam Blanks gaat Simon de Wit uit Harkstede schuil. Hij heeft al jaren een eigen YouTube-kanaal waar hij aan de lopende band filmpjes plaatst. Ook maakt hij muziek, zowel eigen liedjes als covers. Bij het schrijven en maken van zijn muziek vraagt hij vaak zijn volgers op sociale media om hulp. Hij ging al rond op internet met een cover van rapper Drake en deejay Armin van Buuren. Nu heeft Simon onder de naam Blanks alweer een hit te pakken in de Noord 9. Na een #1-notering voor 'Don 't stop' volgen 'Wave' en 'Higher' en nu dus 'Bittersweet'. Bekijk de video van 'Bittersweet' hier.

8. Steernvanger - Alle beren aan de kaant

Voor Steernvanger is 'Alle beren aan de kaant' de tweede notering in de Noord 9, na 'Vandoage komt' (#7 in het voorjaar van 2019). In 2017 hebben Dion Bouwes en Dennis Krottje samen het Grunneger Laidjes Festival gewonnen. Het duurt niet lang voor ze met hun liedjes ook op Radio Noord te horen zijn. In 2018 staan ze in de Noord 9: bijna een half jaar met het aanstekelijke deuntje 'De wereld in mien kop' (#2) en ruim twee maanden met 'Moat is vol' (#2). In de loop van 2018 verzamelen Dion en Dennis meer muzikanten om zich heen: Peter van der Struik (bas), Marco Veldman (mondharmonica) en Matthijs Vogt (drum). Samen gaan ze verder onder de naam Steernvanger. Bekijk de clip van 'Alle beren aan de kaant' hier.

9. Alex Vissering - Haarfst in Westerwolde

Dit nummer is niet én wel Alex zijn nieuwste liedje. Hoe het zit? Al in 1987 heeft Alex 'Haarfst in Westerwolde' op zijn album 'Zundagmörn' gezet. Juist op de dag dat hij dát liedje gaat inzingen in de studio voelt hij zich niet fit, grieperig. Maar ondanks dat neemt hij het gewoon op. Met het eindresultaat is hij eigenlijk nooit tevreden. Dus iets meer dan 30 jaar later krijgt 'Haarfst in Westerwolde' een fiks opknapbeurt: Alex gaat opnieuw de studio in om het nummer vanaf de basis opnieuw op te bouwen.

Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws