Driehonderd extra banen bij IND om wachtlijst in Ter Apel weg te werken

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) krijgt er driehonderd banen bij om achterstanden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel weg te werken.
Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol maandag bekendgemaakt. Volgens haar is het onwenselijk dat de wachttijden in Ter Apel steeds verder oplopen.

In de wachtkamer

Wanneer je als asielzoeker aankomt in Ter Apel, moet je je eerst melden bij de IND. Daarna ga je door naar de COA-locatie, naast het IND-gebouw, in afwachting van een besluit van de IND of je mag blijven of niet.

Te weinig huizen

Omdat de wachttijden na de eerste aanmelding bij de IND lang zijn, is er te weinig opvangcapaciteit in Ter Apel. Daar komt bij dat er te weinig huizen zijn voor asielzoekers die mogen blijven. Die zouden namelijk moeten doorstromen naar reguliere woningen.
Het COA, dat verantwoordelijk is voor de opvang, zoekt daarom extra bedden en heeft meerdere gemeentes gevraagd om azc's te heropenen.
Woordvoerder Werner van Bastelaar van het COA zegt blij te zijn met de extra mankracht bij het IND. 'Iedere stap die we zetten om de wachttijden te verkorten, juichen we toe.'

Niet direct opgelost

Het extra personeel bij de IND biedt overigens niet gelijk soelaas 'De nieuwe medewerkers moeten eerst worden opgeleid', zo laat Broekers-Knol weten. Verwacht wordt dat in 2021 het grootste deel van de aanvragen weer binnen de wettelijke termijn behandeld kan worden.
Overigens zijn in 2017 juist banen wegbezuinigd bij de IND. In die tijd liep het aantal asielzoekers terug.

Flinke kostenpost

De lange wachttijden kosten de overheid geld. Asielzoekers die te lang moeten wachten op een beslissing kunnen naar de rechter stappen voor een schadevergoeding. Dit jaar kostte dat de overheid 5,5 miljoen euro. De verwachting voor volgend jaar is dat dit bedrag oploopt naar 17 miljoen euro.
Naast het extra personeel wil staatssecretaris Broekers-Knol ook kijken naar de uitvoering van de asielprocedure. Ze heeft daarvoor een extern bureau ingeschakeld.