Bus met 65 Moldaviërs aangehouden bij azc Ter Apel (update)

© Koninklijke Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee heeft opnieuw een bus met Moldaviërs aangehouden die op weg was naar het azc in Ter Apel.
In de bus zaten 65 Moldaviërs die zich wilden melden bij het asielzoekerscentrum. Daarbij zaten volgens de Marechaussee ook kinderen, in de leeftijd van 1 tot 16 jaar.
De 57-jarige chauffeur en de 50-jarige bijrijder, beiden afkomstig uit Moldavië, zijn aangehouden. De inzittenden van de bus hebben asiel aangevraagd.

Mensensmokkel

'Medewerkers van het asielzoekerscentrum schakelden maandagochtend de Marechaussee in toen zij een twintigtal personen vanuit de touringcar, die ongeveer 500 meter van de ingang stond geparkeerd, het terrein op zagen lopen. Geen van hen kon een geldig grensoverschrijdingsdocument tonen', schrijft de Marechaussee op Facebook.
Daarop werden de bestuurder en zijn bijrijder gearresteerd op verdenking van mensensmokkel.

Derde aanhouding deze maand

Het is de derde keer in korte tijd dat de Marechaussee een bus onderschept op verdenking van mensensmokkel. Vrijdag werd een 34-jarige man aangehouden die negentien Moldaviërs in zijn busje had.
Eerder deze maand werd een mensensmokkelaar uit Limburg aangehouden die elf mensen uit Moldavië mee had, onder wie vijf kinderen - de jongste drie jaar oud.

Groepen

'Het heeft absoluut onze aandacht. Dat er zulke grote groepen komen, is voor ons ook nieuw', zegt woordvoerder Stan Verberkt van de Koninklijke Marechaussee. 'We gaan onderzoeken waarom ze nu naar Nederland komen.'

Meer geld voor strijd tegen mensenhandel

De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie krijgt er de komende jaren structureel 10 miljoen euro bij, maakt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vandaag bekend. Dat vertaalt zich in 87 fte extra.
Er worden extra mensen aangetrokken voor het identificeren en registreren van asielzoekers, en er worden IT-specialisten ingezet die de broedplaatsen van mensenhandel op internet moeten signaleren.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van de Koninklijke Marechaussee en kaderteksten.