IND bevestigt toestroom Moldaviërs: 'Ze maken geen kans'

De laatste weken ziet de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) een toename van het aantal Moldaviërs die asiel aanvragen in Nederland.

Maandagochtend arriveerde een touringcar met 65 inwoners van het Oost-Europese land in Ter Apel. Eerder deze maand werden ook al twee bussen met respectievelijk 11 en 19 Moldavische asielzoekers aangehouden. In totaal probeerden 95 Moldaviërs zich aan te melden in het azc.

'Geen kans'

'Moldaviërs maken tot nu toe geen kans om in Nederland te mogen blijven, maar toch komen ze hierheen', aldus IND-woordvoerder Jaap Stuurwold.

Het overgrote deel van de Moldaviërs dat hier komt, heeft in andere EU-landen eerder tevergeefs asiel aangevraagd. Met name Duitsland en Frankrijk kampen met een toestroom van deze mensen, weet Stuurwold.

Plekken bezet

De aantallen zijn problematisch. 'De Moldaviërs houden plekken bezet van mensen die terecht om asiel vragen', laat Stuurwold weten.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft eerder al besloten deze groep geen financiële steun meer te geven bij terugkeer. Daarmee wordt Nederland voor deze groep minder aantrekkelijk.

Moldavië is een van de armste landen van Europa. Om de huidige toestroom van Moldaviërs tegen te gaan, wil het ministerie de opvangvoorzieningen voor deze groep versoberen en beperken.

Lees ook:

- Bus met 65 Moldaviërs aangehouden bij azc Ter Apel
Chauffeur van busje met 19 Moldaviërs opgepakt
Mensensmokkelaar uit Limburg aangehouden bij Ter Apel

Meer over dit onderwerp:
vluchtelingen TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws