Lefier: 'Goed gesprek met koper, Pepergasthuis-deal gaat door'

Als het aan woningcorporatie Lefier ligt, gaat de omstreden verkoop van het Pepergasthuis in Groningen gewoon door. 'We hebben maandag een goed gesprek gehad met de koper. En we zijn het eens', zegt woordvoerder Elza Bulstra.

Bij dat onderhoud was geen vertegenwoordiger van de gemeente aanwezig. 'Maar als de gemeente een nieuw voorstel heeft, zijn we bereid te praten', aldus Bulstra.

Niet ongedaan

Lefier wil graag van het Pepergasthuis af, omdat de exploitatiekosten een blok aan het been zijn. Vastgoedondernemer Jan Berry Drenth uit Zuidhorn wil het monumentale complex overnemen. Vorige week leek het erop dat Drenth vanwege alle ophef de koop ongedaan wilde maken, maar volgens Lefier is daar geen sprake van.

Bang voor particuliere handen

De huidige huurders in het hofje verzetten zich al maanden tegen de verkoop van het Pepergasthuis. Zij zijn bang dat zij onder de nieuwe eigenaar veel meer huur moeten betalen. Lefier ontkent dat dit het geval is.

De huurders hebben de gemeente aan hun zijde. Die vindt dat een object met grote historische en culturele waarde, zoals het Pepergasthuis, niet in particuliere handen mag vallen. PvdA-wethouder Roeland van der Schaaf (Wonen en Maatschappelijk Vastgoed) probeert daarom uit alle macht de verkoop tegen te houden.

Hoorzitting

Het laatste woord is aan de Autoriteit Woningcorporaties (AW). Die houdt op 9 december een hoorzitting over de kwestie. Alle betrokken partijen mogen dan hun zegje doen. Daarna beslist de AW of de koop doorgaat, of niet.

De geschiedenis van het Pepergasthuis
Het Pepergasthuis (ook wel St. Geertruidshuis) heeft een rijke geschiedenis. Het werd in 1405 gesticht als gasthuis voor pelgrims die naar Groningen kwamen. Na de de capitulatie van de stad voor de Prins van Oranje in 1594, kreeg het gebouw een nieuwe bestemming: een wooncomplex voor oudere Stadjers. Ouderen die zich inkochten, kregen er verzorging en konden er tot hun dood wonen.

Daarnaast woonden er 'dollen', die tegen betaling bezichtigd konden worden op zondagen. In 1861 werd het complex voor het laatst uitgebreid.

In de loop van vorige eeuw kwamen steeds meer woningen leeg te staan in het complex. Vanaf 1954 mogen woningen daarom ook worden verhuurd. Lefier is de huidige beheerder van het complex, maar wil er dus eigenlijk vanaf vanwege de hoge kosten.

Afbeelding
Aquarel van het Pepergasthuis door Jan Bulthuis, 1786 (Publieke domein)

Lees ook:

- Lefier: 'Verkoop Pepergasthuis is helemaal niet van de baan'
- Verkoop Pepergasthuis staat op losse schroeven (update)
- Wethouder diep door het stof na misser rond Pepergasthuis

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad woneninstad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws