Politie onderzoekt reeks van dertien straatroven in Stad

De politie onderzoekt een straatroof aan de Van Oldebarneveltlaan
De politie onderzoekt een straatroof aan de Van Oldebarneveltlaan © Wesley Bos/Venema Media
De politie onderzoekt een serie van dertien straatroven in de stad Groningen die tussen oktober en deze week plaatsvonden.
De straatroven werden met name in de avonduren gepleegd, in het noordelijke deel van de stad en nabij het centrum. Vaak werden slachtoffers beroofd van geld of mobiele telefoon.

Overeenkomsten

Uit onderzoek en informatie van getuigen en slachtoffers blijkt dat bij een deel van de straatroven de signalementen van verdachten en locaties overeenkomsten vertonen. Zo zou het in een aantal gevallen gaan om tieners van rond de 16 jaar met een getinte huidskleur.
Diverse straatroven vonden plaats in de omgeving van het Noorderplantsoen en het crematoriumterrein bij het Zernikecomplex.

Mes of vuurwapen

Slachtoffers moesten onder bedreiging van een mes of vuurwapen hun spullen afgeven. Bij een aantal straatroven bleef het bij een poging en werd niets buitgemaakt. De daders waren voornamelijk op de fiets en droegen op het moment van de straatroof een bivakmuts, sjaal of capuchon om hun gezicht te bedekken.

Verdachten weten te ontkomen

De politie beschrijft twee concrete voorbeelden van recente straatroven. Maandagmiddag 18 november werd in de Davidstraat in Groningen een tiener beroofd van een telefoon. Drie verdachten wisten te ontkomen.
In de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 november waren op het Molukkenpad twee mannen slachtoffer van een straatroof. Zij werden bedreigd met een mes en een van hen moest een telefoon afgeven. Ook hierbij wisten twee verdachten te ontkomen.