Eigenaar gesloten biomassa-installaties noemt meetresultaten 'onwaarschijnlijk'

Hier gaat het om: de rokende pijp van de biomassa-installatie
Hier gaat het om: de rokende pijp van de biomassa-installatie © RTV Noord
Boonstoppel Engineering, de eigenaar van de biomassa-installaties bij de zwembaden in Winschoten en Finsterwolde, wil een nieuw onderzoek naar de uitstoot van schadelijke stoffen door de installaties.
Die uitstoot is veel te hoog, bleek dinsdag uit onafhankelijk onderzoek dat de gemeente Oldambt heeft laten uitvoeren. De installaties liggen inmiddels stil.

'Onwaarschijnlijk'

Woordvoerder Bas van Breugel van Boonstoppel Engineering zegt de meetresultaten 'onwaarschijnlijk' te vinden.
'De installaties zijn volgens de normen gebouwd en gekeurd', zegt hij. Daarom zou volgens hem nader onderzoek nodig zijn. 'Er moeten nieuwe metingen worden gedaan door onafhankelijke deskundigen.'
Wanneer dat onderzoek moet plaatsvinden is nog niet duidelijk, maar het bedrijf treft voorbereidingen.
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema laat weten 'geen reden te hebben om te twijfelen aan de resultaten van het onderzoek'. Ze wil graag in gesprek met de eigenaar van de installatie om te kijken hoe ze verder kunnen.

Teveel fijnstof en koolmonoxide


Volgens de gemeente Oldambt komt er tien keer zo veel koolmonoxide uit de installaties als toegestaan. Ook het gehalte aan fijnstof dat uit de schoorstenen komt, is vier à vijf keer te hoog.
Boonstoppel Engineering zou zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden uit de overeenkomsten met de gemeente én de landelijke en Europese uitstootnormen overschreden hebben.