En het winnende ontwerp van Dudok aan het Diep is...

Het huidige Dudok aan het Diep
Het huidige Dudok aan het Diep © Peter Steinfort/RTV Noord
Het ontwerpbureau Marseille Buiten en Iris uit Utrecht mag het terrein van het voormalige benzinestation langs de Diepenring in Groningen ontwikkelen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders woensdag bekendgemaakt.
Het benzinestation is een Rijksmonument, dat destijds werd ontworpen door de bekende architect Willem Dudok. De gemeente vroeg drie architectenbureaus om een nieuw ontwerp voor 'Dudok aan het Diep' te maken. De keuze is dus gevallen op het Utrechtse ontwerpteam.
'Wanneer je zowel bij de vakjury als het publiek zoveel punten scoort, dan heb je het goed gedaan', aldus wethouder Roeland van der Schaaf.

Zo ziet het eruit

In het winnende ontwerp wordt de Dudok-locatie omgeven door gras. Aan de waterkant zijn er houten vlonders, met verschillende lagen waar je op kan zitten.
Impressies van het winnende ontwerp (Beeld: Marseille Buiten)

Achtduizend stemmen

De ontwerpen voor Dudok aan het Diep werden gepresenteerd tijdens het festival Let's Gro. Het publiek kon vervolgens een stem uitbrengen op één van de drie ontwerpen. Er werden zo'n achtduizend stemmen uitgebracht.

Twee miljoen

De gemeente heeft 2 miljoen euro voor Dudok aan het Diep gereserveerd. Een aantal partijen in de Groninger gemeenteraad schuift het project, gezien de huidige financiële situatie van de gemeente, liever op de lange baan.
Zodra het definiteve ontwerp klaar is, wordt het voorgelegd aan de gemeenteraad. In 2021 moet een begin gemaakt worden met Dudok aan het Diep.