Vakbond noemt banenverlies bij BAT Niemeyer onvermijdelijk

Het banenverlies bij BAT Niemeyer in Groningen is onvermijdelijk. Dat zegt de FNV na de bekendmaking van het schrappen van opnieuw zestig banen bij de tabaksfabrikant.

Er wordt minder gerookt en in Nederland is de fabrikant aan veel regels gebonden, waardoor de productie naar het buitenland wordt overgeheveld.

Klap

Het nieuws was dan ook geen verrassing voor de vakbond, zegt FNV-bestuurder Erik Brouwer. 'Maar dit is een flinke klap voor de medewerkers. We gaan nog met BAT praten over de gevolgen en wie het betreft.'

'We gaan voor een goed sociaal plan om de gevolgen op te vangen. Maar veel mensen werken daar al lang en dan is dit een hard gelag', beseft Brouwer.

Volgens de vakbondsbestuurder heeft het management van BAT Niemeyer in Groningen er 'voldoende aan gedaan, maar dit is een internationaal bedrijf en het is maar de vraag hoeveel invloed ze daar op gehad hebben'.

Van 800 naar 160

Twintig jaar geleden werkten er nog zo'n achthonderd mensen bij het bedrijf, straks nog 160. Zijn de dagen van de fabriek geteld?

'Ik hoop het niet natuurlijk', zegt Brouwer. 'Maar als er telkens een afname is in de volumes en de consumptie, moet er wel iets gebeuren natuurlijk.'

Lees ook:

- BAT Niemeyer schrapt zo'n zestig arbeidsplaatsen

Meer over dit onderwerp:
Ondernemers economie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws