Openingsfeest Forum Groningen: Dit is er allemaal te doen

Het nieuwe Forum Groningen schittert in de zon
Het nieuwe Forum Groningen schittert in de zon © Deon Prins/Beeldbank Groningen
Aanstaande vrijdag om 17.00 uur is het zover: dan opent Forum Groningen de deuren voor het publiek. Om dat te vieren is het 24 uur lang feest in het markante bouwwerk, met tal van films, dansende robots en retro games.
De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. Wat er zoal te beleven is? We nemen een duik in het programma.

Mad Hatter Tea Party

De Gekke Hoedenmaker viert zaterdag 30 november een feestje. Dat doet hij samen met De Maartse Haas en de Slaapmuis. Je kent ze vast van het sprookje Alice in Wonderland. Sterrenkok Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder de Linden verzorgt een ontbijt. (Zaterdag 30 november, 9:00-11:00 uur)

Dansen als een robot

'Een spectaculaire, interactieve robotperformance'. Zo wordt de voorstelling 'Inferno' aangekondigd. Kunstenaars Bill Vorn en Louis-Philippe Demers lieten zich inspireren door Dantes La Divina Commedia. De voorstelling reisde al de hele wereld rond en doet nu voor het eerst Nederland aan. (Vrijdag 17:30-22:00 en zaterdag 12:00-22:00 uur)

Mensen lenen

In de bieb leen je boeken, maar in het Forum kun je tijdens de opening mensen lenen. Tijdens de Human Library Night Edition zitten interessante gasten klaar om hun levensverhaal te vertellen. Daarbij moet je denken aan een nachtzuster, sekswerker, lachgasgebruiker, dakloze en een uitsmijter. (Vrijdag 29 november, 22.00 - 01.00 uur)

Alles over de bouw van het Forum

Op het filmplein op de vijfde etage van het Forum interviewt programmamaker Tim den Besten de mensen achter het Forum. Wie bedacht het ontwerp? Hoe verliep de bouw? En welke kunst is er zoal te zien? Je hoort het allemaal (Vrijdag 29 november, 20.00 en 21.30 uur, zaterdag 30 november 14.00 uur)

Foute films en slow tv

Films zijn er ook volop te zien, zoals een documentaire over 50 jaar Woodstock, de kinderfilm 'Lotte op zoek naar de draken' en een heuse Grease sing-along. Vrijdagavond staat in het teken van Cinema Curioso, waarin de grootste missers uit de filmgeschiedenis voorbij komen. Vrijdagnacht kun je lekker wegdommelen bij beelden van lange treinritten, breiwerkjes en andere slow tv-producties.

Retro gamen

Tetris en Pong kent iedereen vast wel. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer retro spellen die tot de verbeelding spreken. Je kunt ze vrijdag tot drie uur 's nachts spelen en ook zaterdag staat de joystick tot je beschikking.

Schrijvers in het wild

Özcan Akyol, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Vrouwkje Tuinman... Het zijn slechts enkele namen van schrijvers die je zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur in het wild tegen kunt komen op het Leesplein.

Slimme vondsten

Een kijkje in de toekomst nemen? Dan kan vrijdag en zaterdag de hele dag in het Smart Lab. Je maakt kennis met virtual reality, kunt een 3D-scan van jezelf laten maken en je eigen kersttrui programmeren.
Een uitgebreidere blik op de toekomst krijg je trouwens tijdens de audiovisuele voorstelling VUTURE. Daarvoor moet je alleen wel een kaartje reserveren, voor 7,50 euro. (Vrijdag 29 november, 23.59 - 05.00 uur)

Ticket naar de zon

Vroege vogels zijn zaterdag welkom op het dak van het Forum om samen met wetenschapsjournalist Govert Schilling de zonsopkomst te bekijken. Tussen 8:00 en 9:00 uur kom je alles te weten over de zon. Een kaartje kost 6,50 euro.
Wil je alvast een voorproefje van het Forum? Bekijk dan onze uitzending van Forum&Co. En hier breng je virtueel een bezoekje aan het gebouw.