Schiermonnikoog houdt ruim 1 miljoen euro over aan verkoop Eneco

Schiermonnikoog houdt zo'n 1,3 miljoen euro over aan de verkoop van energiebedrijf Eneco aan de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu.

Maandag werd bekend dat Eneco voor 4,1 miljard euro wordt verkocht. Schiermonnikoog heeft volgens de NOS 1633 aandelen. De opbrengst per inwoner wordt geschat op 1408 euro.

Schiermonnikoog is niet de enige gemeente die geld overhoudt aan de verkoop van Eneco. In totaal krijgen 44 gemeenten geld. Rotterdam wordt het rijkste van de verkoop. Die gemeente krijgt naar schatting 1,3 miljard euro.

De gemeente Dordrecht krijgt het meeste geld per inwoner van de gemeente: zo'n 3100 euro. Haarlemmermeer krijgt 21 euro per hoofd van de bevolking.

Driekwart moet voor zijn

Overigens is het nog niet helemaal zeker dat de verkoop aan de Japanse bedrijven doorgaat. De gemeenten moeten als aandeelhouder nog hun toestemming geven over de verkoop van Eneco.

Alle raadsleden in de gemeenten krijgen voor het einde van dit jaar een pakket documenten waarop ze hun beslissing baseren. Ze hebben daarna veertig dagen de tijd om de overname goed te keuren. Als een groep gemeenten met samen driekwart van de aandelen voor de verkoop is, dan gaat het door.

Meer over dit onderwerp:
SCHIERMONNIKOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws