Extra handhavers moeten schade en overlast tijdens jaarwisseling voorkomen

Een voorbeeld van schade tijdens de jaarwisseling
Een voorbeeld van schade tijdens de jaarwisseling © Jos Schuurman/FPS
De gemeente Midden-Groningen gaat de komende jaarwisseling extra buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) en politie- en brandweermensen inzetten.
Dat is één van de maatregelen die overlast en materiële schade tijdens oud en nieuw moet tegengaan. De afgelopen jaarwisseling werd voor 40.000 euro materiële schade aangericht. Een veelvoud van dat bedrag werd uitgegeven aan extra personeelskosten, het inhuren van voertuigen en extra stortkosten.

'Ordinaire vuilverbranding'

Vooral in de kern van Hoogezand was het tijdens de jaarwisseling raak. 'Daar hebben we gezien dat vreugdevuren het karakter hadden van een ordinaire vuilverbranding, dat kan niet de bedoeling zijn', zegt burgemeester Hoogendoorn. 

'Niet acceptabel'

'De buitensporige schades zijn niet langer acceptabel', zegt Hoogendoorn. Zelfs de Veiligheidsregio Groningen drong bij de burgemeester aan om extra maatregelen te nemen om de vuilverbrandingen tegen te gaan.
Het extra personeel van de hulpdiensten zal vooral worden ingezet in gebieden waar de situatie rond oud en nieuw de afgelopen jaren 'ontspoord' is, zoals de gemeente zegt. Als voorbeeld wordt de wijk Gorecht in Hoogezand genoemd.

Afval mag niet worden vervoerd

Naast de inzet van extra personeel tijdens oudejaarsavond, waar in een aangewezen gebied een 'treintje van politie, brandweer en gemeente aanwezig is om branden te blussen en opruimen', verbiedt de burgemeester het vervoer van afval. Dat transportverbod geldt in de hele gemeente op oudejaars- en nieuwsjaarsdag.
De maatregelen gelden voor dit jaar en worden volgend jaar verder uitgewerkt in een nieuw beleid. Daarbij moet volgens Hoogendoorn wel ruimte zijn voor vreugdevuren.