Verhoging afvalstoffenheffing in voormalig Vlagtwedde hoger dan Bellingwedde

Vuilcontainers
Vuilcontainers © Wikimedia
De verhoging van de afvalstoffenheffing in Westerwolde bedraagt in voormalig Vlagtwedde ruim vijftig euro, terwijl het in voormalig Bellingwedde gemiddeld met een tientje omhoog gaat.
Dat blijkt uit nieuwe plannen van de gemeente. Daarin staat dat een huishouden volgend jaar 246 euro kwijt is aan de afvalstoffenheffing.
Er gelden nu nog twee verschillende tarieven in voormalig Bellingwolde en voormalig Vlagtwedde, maar dat mag binnenkort niet meer. De gemeente Westerwolde bestaat op 1 januari 2020 twee jaar. Binnen die twee jaar moeten beleidsregels worden samengevoegd en gelijk getrokken. 

Verschillende tarieven

In 2018 waren inwoners van voormalig Bellingwedde gemiddeld 236 euro per huis kwijt aan de afvalstoffenheffing. Er gelden daar vaste kosten, plus kosten voor iedere keer dat een container wordt geleegd. In voormalig Vlagtwedde geld een vast tarief van 195 euro.

Eerdere plannen

In de eerdere plannen werd er nog van uitgegaan dat inwoners 190 euro per jaar kwijt zouden zijn aan de afvalstoffenheffing, maar dat blijkt niet te kunnen. Dat komt door de extra kosten vanwege de belasting op het verbranden van restafval. Ook is er een toename van grofvuil.
Wethouder Henk van der Goot kwam hier ongeveer een maand geleden achter. Ook bleek dat de huidige contracten niet zijn stopgezet. Daarom moet er in ieder geval nog twee jaar doorgegaan worden op de de oude voet.

Nog akkoord

De gemeenteraad moet nog een akkoord geven op de nieuwe afvalstoffenheffing. Woensdagavond gaan ze er over praten.