Nationaal Coördinator laat 'veilige' woningen alsnog versterken (update)

© RTV Noord/Goos de Boer
De Nationaal Coördinator Groningen versterkt alsnog 1069 woningen in het aardbevingsgebied met een 'normaal risico'. Dat betekent dat de hele groep van 1581 huizen aardbevingsbestendig wordt gemaakt. Hiermee lijkt voor veel bewoners een einde te komen aan jarenlange onzekerheid.
De NCG laat dinsdag weten dat bewoners deze week een brief ontvangen over de versterking en dat ze een uitnodiging krijgen voor een gesprek. Het gaat om huiseigenaren in de gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Loppersum en het Hogeland. 

Veiligheid

Bewoners van deze huizen zouden in eerste instantie niet te maken krijgen met de versterking, omdat het Rijk ervan uit ging dat dit bij deze gebouwen niet nodig was. Uit een steekproef die de NCG onlangs deed onder 181 gebouwen met een 'normaal risico' blijkt dat alle woningen tóch versterkt moeten worden. 
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert om de huizen volgens de bestaande plannen te versterken 'omdat dit de veiligheid ten goede komt'. In totaal moeten nog zo'n 20.000 woningen worden beoordeeld. De capaciteit voor deze klus is schaars en een 'beperkende factor voor de voortgang van de versterking'.  

Steekproef

Het onderzoek is gedaan onder huizen in de batch 1581. In die groep zitten 770 woningen met een normaal risicoprofiel.
Van de 770 woningen die in principe niet in aanmerking komen voor versterking, is een steekproef gedaan met 181 panden. Daaruit blijkt dat al die woningen toch versterkt moeten worden. Wel worden de maatregelen minder zwaar.
Voor deze gebouwen is al een versterkingsadvies gemaakt, maar dat hebben bewoners nooit gekregen omdat minister Eric Wiebes de versterkingsoperatie heeft veranderd.
De bestaande versterkingsadviezen zijn gebaseerd op een veiligheidsnorm uit 2015, waarbij nog geen rekening is gehouden met het verlagen van de gaswinning. Met de steekproef heeft de NCG vrijstaande woningen, twee-onder-een-kappers en rijtjeshuizen vergeleken met de nieuwste norm van 2018. Deze houdt wel rekening met de afbouw van de gaswinning.
Update: dit artikel is aangevuld met een uitleg over de steekproef.