Woonbootbewoners Noorderhaven willen eindelijk duidelijkheid

© Jos Schuurman/FPS
Woonbootbewoners in de Noorderhaven in Groningen kunnen alleen een proefproces over hun rechten uitlokken, als ze officieel een vergunning aanvragen. Dat zei rechter en staatsraad Hanna Sevenster woensdag bij de Raad van State duidelijk.
Eerder deelde het gemeentebestuur van Groningen mee, dat de 63 woonbootbewoners in de Noorderhaven geen vergunning nodig hebben omdat ze in een vrijhaven liggen. Daardoor zouden ze onder het overgangsrecht vallen.
Die mededeling vonden de woonbootbewoners te vaag en te onzeker. Dat bleek eens te meer toen het gemeentebestuur een tiental schepen uit de Noorderhaven wilde verwijderen. Deze boten zouden niet 'authentiek' genoeg zijn en niet aan alle andere woonschipregels voldoen.

'Wereld op zijn kop'

Onder druk van de gemeenteraad schreef het college van B&W op 13  november dat die tien schepen mogelijk een gedoogvergunning krijgen. Dat vindt woordvoerder Klaas Koetje de wereld op zijn kop. ' Dan hebben tien boten, die niet aan de eisen voldoen een gedoogbeschikking en de andere 53 die wel aan alle regels zouden voldoen, niet. Dat kan echt niet.'

Authentiek

Noorderhavenbewoner Geert Baven vreest dat de gemeente af wil van een groot aantal woonboten in de Noorderhaven. Daar wil de gemeente een haven met alleen authentieke schepen. Volgens Baven is niet duidelijk wat Groningen onder authentiek verstaat en willen de woonbootbewoners duidelijkheid over hun rechtspositie. Ze willen voorkomen dat ze opeens uit de haven worden gezet, mocht Groningen een ander plan met de haven hebben.
De gemeentewoordvoerder erkende dat Groningen tot nu toe geen vergunningplicht heeft ingesteld, omdat de Noorderhaven een zogenoemde vrijhaven is. Om daar te liggen heb je geen ligplaatsvergunningen nodig. Maar de woonbootbewoners willen hoe dan ook zekerheid dat ze het recht hebben en houden om daar te kunnen blijven liggen.

Proefproces

Deze duidelijkheid kan alleen verkregen worden met een proefproces na een al dan niet afgewezen vergunningsaanvraag. 'Ik weet dat het heel onnatuurlijk voelt om een vergunning aan te vragen als je die eigenlijk niet wilt hebben. Maar in dit geval is het de enige weg. Als de gemeente belooft de woonbootbewoners geen poot te willen uitdraaien met het legesbedrag dan moet dat mogelijk zijn', aldus staatsraad Hanna Sevenster.
De gemeentewoordvoerder beloofde dat een kleine verbouwingsaanvraag met een legesbedrag van 95 euro al genoeg is om het proefproces uit te lokken. De Noorderhavenbewoners gaan daarover in overleg.