'Dring wachtlijsten Veilig Thuis zo snel mogelijk terug'

Door extra mensen in te zetten, wil Veilig Thuis de wachtlijst inkrimpen.
Door extra mensen in te zetten, wil Veilig Thuis de wachtlijst inkrimpen. © ANP/Bewerking RTV Noord
De wachtlijsten van Veilig Thuis in Groningen moeten zo snel mogelijk teruggedrongen worden. Alle partijen in de Groningse gemeenteraad dienden daarover woensdag gezamenlijk een motie in.
Als je vermoedt dat ergens bijvoorbeeld huiselijk geweld plaatsvindt, kun je dat melden bij Veilig Thuis. 'Wachtlijsten bij Veilig Thuis kunnen dan ook tot zeer risicovolle situaties leiden', zeggen de partijen.

Deel achterstand ingelopen

Begin oktober was de achterstand opgelopen tot 220 onbehandelde meldingen. Volgens wethouder Matthias Gijsbertsen (GroenLinks) zijn daar inmiddels nog 130 van over. Die moeten voor december ingelopen zijn. Daarvoor wordt extra mankracht ingezet.

Zestig nieuwe meldingen

Overigens zijn er sinds oktober ook zestig nieuwe meldingen gedaan. Die moeten uiterlijk in januari zijn verwerkt.
Dat wordt onder andere gedaan door mensen niet de hele dag de telefoon op te laten nemen, maar dit slechts op een beperkt deel van de dag te laten doen. Daardoor zijn die mensen op andere momenten inzetbaar om meldingen te verwerken.

Kans op extra meldingen reëel

De kans dat er juist de komende tijd ook extra meldingen binnenkomen, lijkt reëel. Vooral in weekenden, tijdens vakanties en rond Kerst stijgt het aantal meldingen, weet de wethouder.

Lees ook: