Rijk biedt waddengemeenten helpende hand bij schadeclaims MSC Zoe

De gemeenten op de Waddeneilanden krijgen 109.000 euro die ze geclaimd hebben bij rederij MSC Zoe voorgeschoten van het Rijk. Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) weten.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat de laatste administratieve zaken nog wel moeten worden afgehandeld, maar daarna kan het geld aan de gemeenten worden overgemaakt.

De rederij moet nog 1,93 miljoen euro aan claims van allerlei verschillende partijen betalen als gevolg van de containerramp begin dit jaar.

Afzien van nieuwe claims

De Mediterranean Shipping Company (MSC) was bereid om het geld in september al aan de gemeenten over te maken, maar wilde dat alleen doen als de gemeenten zouden afzien van nieuwe claims. Daar gingen de gemeenten niet mee akkoord, waardoor ze nog altijd op hun geld moeten wachten. Het Rijk wil ze daarin nu tegemoetkomen. 

Verantwoordelijkheid

Van Nieuwenhuizen rekent erop dat MSC verantwoordelijkheid neemt bij de verdere afhandeling van de containerramp.

'Mocht dit op een zeker moment niet meer het geval zijn, dan maak ik gebruik van de wettelijke mogelijkheden om de kosten en de veroorzaakte schade op MSC en haar verzekeraar te verhalen', besluit de minister haar brief.

De totale kosten voor de berging worden op dit moment geschat op zo'n 35 miljoen. 

Lees ook:

Kwart lading van vrachtschip MSC Zoe nog zoek
Partijen in Tweede Kamer willen Schadefonds Wadden
Lees alles over de containerramp

Meer over dit onderwerp:
containerramp WADDEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws