Zorgen over winkeldiefstallen en woninginbraken in Ter Apel

Een politieagent in gesprek met bewoners van Ter Apel.
Een politieagent in gesprek met bewoners van Ter Apel. © Jos Schuurman/FPS
De gemeenteraad van Westerwolde heeft zorgen geuit over het aantal winkeldiefstallen en woninginbraken in en rondom Ter Apel.
Woensdagavond werden de criminaliteitscijfers van mei tot augustus van dit jaar behandeld. 'Het lijkt erop dat we steeds geconfronteerd worden met dezelfde cijfers', vertelde Herma Hemmen van het CDA. 'De cijfers lijken omlaag te gaan, maar heel erg gerust ben ik er niet op', zegt Marco Visscher van Gemeentebelangen.

Veiligelanders

Uit de cijfers blijkt dat er dit jaar 44 winkeldiefstallen zijn gepleegd in de gemeente Westerwolde. Alle 44 winkeldiefstallen zijn in Ter Apel gepleegd. 'Het grootste gedeelte van die winkeldiefstallen is gepleegd door veiligelanders', licht politiechef Ron Schaftenaar toe. 
Ook worden er zorgen geuit over het aantal woninginbraken. De laatste tijd nemen die weer toe in de gemeente. 'We zien bij al deze woninginbraken dezelfde werkwijze', vertelt de politiechef. 

'Meldingsmoeheid'

Toch vraagt Marco Visscher van Gemeentebelangen zich af of de cijfers wel kloppen. 'Wij hebben het idee dat de cijfers niet helemaal compleet zijn', zei hij. Ook Wim Eilert van de PvdA vroeg zich dat af: 'Er lijkt sprake van meldingsmoeheid.'
Burgemeester Jaap Velema geeft aan dat de zogenaamde ketenmariniers bezig zijn om de aangiftebereidheid te vergroten: 'Het kan best zo zijn dat de volgende cijfers hoger zullen liggen in plaats van lager.'  
Ook politiechef Schaftenaar dringt erop aan om aangifte te blijven doen: 'Wij hebben gewoon aangiftes nodig om goed ons werk te doen.'

Aanpak

Ondanks de zorgen zijn de raadsleden positief over de aanpak van de ketenmariniers. Zij hebben de taak om de overlast door asielzoekers uit een veilig land aan te pakken. 'Ik heb er het volste vertrouwen in dat de ketenmariniers er mee aan de slag gaan', zei raadslid Eilert.