Wethouder Westerwolde verdedigt 'falend afvalbeleid'

Kliko's langs de weg/ Inzet: wethouder Henk van der Goot van de gemeente Westerwolde.
Kliko's langs de weg/ Inzet: wethouder Henk van der Goot van de gemeente Westerwolde. © ANP/Bewerking RTV Noord
'Ik moet een falend beleid verdedigen', zegt wethouder Henk van der Goot na afloop van de commissievergadering in Westerwolde. 'Het is een never ending story', zegt raadslid Wilt Meendering van het CDA.
Opnieuw werd er gesproken over het afvalbeleid van de gemeente Westerwolde. Er is nog geen vastgesteld beleid voor volgend jaar. Een maand geleden kwam wethouder Van der Goot er achter dat het eerder gemaakt beleidsplan niet uitgevoerd kan worden.
Lopende contracten zijn niet stopgezet en ook zijn de kosten hoger dan verwacht. Er moet daarom opnieuw een beslissing worden genomen over het afvalbeleid. In mei werd het vorige besluit met moeite aangenomen.

'Rommeltje'

De gemeente Westerwolde bestaat op 1 januari 2020 twee jaar. Binnen die twee jaar moeten beleidsregels worden samengevoegd en gelijkgetrokken.
En dat is het lastige: 'Er zijn twee systemen die in elkaar moeten worden gevlochten en dat geeft hier en daar wat pijn', vertelt Van der Goot. 'Ja, dan wordt het een rommeltje.'
Woensdagavond werd ook duidelijk dat er, in het voorstel van het college, verschillen zitten tussen de GFT-containers van de voormalige gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde. In de container van Bellingwedde gaat honderd liter meer. Toch betalen de inwoners vanaf volgend jaar hetzelfde tarief. 
Volgens raadslid Klaas Buigel (VVD) moet dat veranderen: 'Gelijke monniken, gelijke kappen', stelt hij.

Verhoging

Een huishouden is volgend jaar 246 euro kwijt aan afvalstoffenheffing. Een verhoging van vijftig euro in vergelijking met de eerdere plannen. Daarom vindt de wethouder het niet verstandig om nieuwe containers aan te schaffen. 
'Dat wil ik niet op mijn geweten hebben', vertelt Van der Goot. 'We komen volgend jaar toch met een nieuw plan en weten niet wat voor containers daarbij horen. We kunnen het daarom beter doen zoals het nu is.'
Op 18 december praat de gemeenteraad opnieuw over het afvalbeleid en zal dan ook een beslissing nemen.