Boete voor werkgever van omgekomen bouwvakker (update)

Bouwbedrijf Van Wijnen Groningen is door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een boete van 40.000 euro na een dodelijk ongeval op een bouwplaats. Daarbij kwam Haiko Steenhuis uit Winschoten om het leven.
Het ongeluk gebeurde op 26 april 2017 op een bouwplaats aan de Langezijde in de Oosterparkwijk in Groningen. Het slachtoffer raakte bedolven onder een omvallende muur. Die bleek niet goed verankerd.

Ernstig

Volgens de rechtbank is Van Wijnen 'ernstig tekort geschoten'. Het bedrijf had de risico's beter moeten inschatten en maatregelen moeten nemen om ongelukken te voorkomen.
Het bouwbedrijf heeft op meerdere manieren de Arbowet overtreden, stelt de rechter vast. Bij het plaatsen van de betonnen wanden werd gebruik gemaakt van bepaalde ankers die niet geschikt waren voor gebruik in gestort beton.

Overtreding, geen misdrijf

Daarnaast werden de ankers niet aangedraaid met het juiste gereedschap. Ook was er niemand op de bouwplaats om de veiligheid in de gaten te houden. Bovendien werd er gewerkt op de plek waar de muur zou neerkomen, als die zou omvallen.
Het Openbaar Ministerie had een boete van 145.000 euro geëist. De straf valt lager uit, omdat volgens de rechtbank geen sprake is van opzet. Daarom is er geen sprake van een misdrijf, maar van een overtreding.

De reactie van Van Wijnen op de uitspraak

'Vooropgesteld willen wij nogmaals benadrukken dat deze kwestie alleen maar verliezers kent. Familie en vrienden van Haiko Steenhuis verloren een dierbare en collega's van Van Wijnen verloren een geweldige collega. Deze tragische gebeurtenis heeft diepe sporen achtergelaten bij onze mensen.
De bewezen verklaring van de rechter heeft ons enigszins verrast. Namelijk uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat de ankers niet zijn aangedraaid. Uit het onafhankelijk onderzoek dat wij door een externe partij hebben laten uitvoeren blijkt dat als de ankers aangedraaid waren ze de krachten konden dragen en dat het gestorte beton voldoende was uitgehard.
Bovengenoemd onderzoek vlak na het ongeval heeft op onderdelen aangetoond dat wij de veiligheid zouden kunnen verhogen. Hierop hebben wij direct aanvullende maatregelen breed in onze organisatie hebben toegepast. De rechtbank heeft toegelicht dat het externe onderzoek kennis achteraf betreft, waarop wij ten tijde van het ongeval niet hadden mogen vertrouwen.
De rechtbank ons heeft vrijgesproken van opzet en niet bewezen geacht dat wij bewust aanmerkelijke risico's hebben aanvaard. Het bewezen verklaarde feit is een overtreding en geen misdrijf, waardoor een aanzienlijk lagere geldboete is opgelegd.
In de strafmaat overweging is rekening gehouden met de door ons genomen extra maatregelen ter voorkoming van ongevallen in de toekomst. Dit bevestigt dat de aanvullende veiligheidsmaatregelen die we de afgelopen jaren hebben genomen ook door de rechtbank worden gewaardeerd.
Tot slot hechten wij er aan om te benadrukken dat wij verantwoordelijk zijn en blijven voor alles wat er binnen onze processen gebeurt en voor de mensen die bij ons werken.'
Het bericht is aangevuld met de reactie van Van Wijnen op de uitspraak.