Groninger gemeenten scoren goed in onderzoek naar Wmo

De gemeente Appingedam staat op de vierde plaats van gemeenten die beoordeeld zijn op prestaties van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Dat blijkt uit onderzoek door ZorgfocuZ, het bureau dat het voor gemeenten verplichte jaarlijkse onderzoek uitvoert naar tevredenheid onder hun Wmo-cliënten.

De Wmo is bedoeld om burgers te helpen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo.

Purmerend voert de ranglijst van beste gemeenten aan, gevolgd door Zaltbommel en Aalten. Appingedam doet het vooral goed in het contact met de Wmo-cliënten en de kwaliteit van de hulp.

Uitblinken in vindbaarheid

Het jaarlijkse onderzoek betrof 247 gemeenten. ZorgfocuZ maakte op basis daarvan allerlei vergelijkingen. Daaruit blijkt dat de Wmo-cliënten vinden dat ze de hulp die ze nodig hebben beter kunnen vinden dan in voorgaande jaren.

Ook blijkt dat ze vaker snel worden geholpen. Groningse gemeenten blinken zowel uit in de vindbaarheid als de snelheid van de Wmo-hulp vergeleken met gemeenten in andere provincies.

Over het effect van de Wmo-hulp zijn de cliënten elk jaar een stukje positiever sinds 2015, het jaar dat de Wmo wordt uitgevoerd door de gemeenten. Landelijk zegt bijna vier op de vijf cliënten dat de hulp is verbeterd. Wel is er een constante harde kern van zo'n zes procent die vindt dat de hulp niet verbetert.

Meer over dit onderwerp:
APPINGEDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws