Dwangsom ESD-SIC voor cokesopslag voorlopig van de baan

De ingang van ESD-SIC in Farmsum
De ingang van ESD-SIC in Farmsum © RTV Noord/Martin Drent
Chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum hoeft voorlopig geen dwangsommen te betalen als het bedrijf ladingen petroleumcokes op het bedrijfsterrein laat liggen. Dat is de uitspraak van de Raad van State in een spoedzaak.
De Raad schorste de dwangsom van 25.000 euro per maand die de provincie Groningen had opgelegd. Die kon oplopen tot 100.000 euro.

Bodembescherming

De provincie wil dat ESD-SIC een bodembescherming onder de opslag aanbrengt omdat de cokes mogelijk de bodem kunnen vervuilen. Maar de voorzieningenrechter vindt dat dat niet bewezen is, en dat de zaak kan wachten tot de bodemprocedure.
Volgens de rechter bestaat anders de kans dat het chemiebedrijf voor niets op kosten wordt gejaagd. De rechter zegt ook dat de dwangsom is opgelegd omdat de regelgeving is aangescherpt en niet omdat er op het bedrijf iets is veranderd.

Monsters

ESD-SIC gebruikt de petroleumcokes voor de productie van siliciumcarbide. Het chemiebedrijf heeft beloofd binnen tien weken monsters te laten onderzoeken door een gecertificeerde instelling. Dat moet van de provincie.
Het chemiebedrijf in Farmsum houdt vol dat de cokes geen noemenswaardige bodemverontreiniging veroorzaken.