Mogelijk ook beroepsverbod voor veroordeelde dierenarts

© ANP
De 49-jarige dierenarts uit Scheemda, die onlangs werd veroordeeld door de strafrechter, hangt nóg een straf boven het hoofd.
Het ministerie van Landbouw eist een beroepsverbod van een jaar voor Huub B. De zaak diende donderdag voor het veterinair tuchtcollege in Den Haag.

Antistoffen

B. gaf jarenlang pluimvee van zijn klanten te weinig entstof tegen pseudovogelpest. Volgens het ministerie bracht hij de hele pluimveesector in gevaar doorvleeskuikens slechts een sterk verdund vaccin Clone 30 te geven. Daardoor maakten de dieren mogelijk onvoldoende antistoffen tegen de zeer besmettelijke New Castle Disease, de andere benaming voor de pseudovogelpest.

170.000 euro

Eerder deze maand werd B. veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijk beroepsverbod voor een jaar. Volgens de rechtbank heeft de man valsheid in geschrifte gepleegd om te verdoezelen dat hij veel minder vaccins bij de fabrikant had besteld dan hij aan de kuikens had gegeven.
Op die manier zou hij bijna 170.000 euro hebben verdiend. B. zei donderdag dat het hem niet ging om geldelijk gewin. 'Maar ik heb het niet goed gedaan', zei hij er achteraan.

Dertig pluimveebedrijven

Hij heeft dertig pluimveebedrijven behandeld met het verdunde vaccin. Die vertrouwden erop dat B. het goed deed. De dierenarts hield zich niet aan de gebruiksaanwijzing van de fabrikant omdat de kuikens ziek zouden worden van de voorgeschreven doses. 'Dan had ik ze kilo's antibiotica moeten geven.'. Dat was zijn doel: minder antibiotica door minder ent-reacties bij de dieren.

Overslaan op mensen

De veterinaire tuchtrechter wilde weten van B. of hij kon weten dat de kuikens voldoende beschermd waren tegen de pseudovogelpest die ook op mensen kan overslaan. 'Dat kon ik niet weten', antwoordde hij.
Een ruzie in zijn dierenartsenmaatschap bracht het balletje van de verdunde vaccins aan het rollen. Het tuchtcollege doet eind februari uitspraak.