Opa en kleinzoon nemen wraak met mes en boksbeugel

© Jos Schuurman/FPS
Een 59-jarige man en zijn 17-jarige kleinzoon uit Foxhol zijn voor een wraakactie op een 16-jarige jongen in Hoogezand veroordeeld tot een werkstraf van 100 en 120 uur.
De minderjarige kreeg daarnaast een voorwaardelijke jeugddetentie van een half jaar opgelegd. 

Rechter geschokt

Een 38-jarige oom kreeg twee maanden cel opgelegd, omdat hij het slachtoffer in het gezicht sloeg. De rechter zei geschokt te zijn door de wijze waarop de jongen en de twee volwassenen hebben gemeend voor eigen rechter te mogen spelen.

Boksbeugel

Ze gebruikten daarbij fors geweld. Het slachtoffer werd onder meer met een boksbeugel geslagen en met een mes in zijn buik en been gestoken. Dit gebeurde op 3 januari van dit jaar aan de Gorecht Oost in Hoogezand.
De 17-jarige had een appeltje te schillen met het slachtoffer in verband met een eerdere vechtpartij. Het slachtoffer zat als bijrijder in een auto die net van de parkeerplaats werd gereden.

Auto klem

De opa reed die auto klem. Opa, oom en kleinzoon sprongen uit de auto en trokken de deur van de wagen waarin de 16-jarige zat, open.
Het slachtoffer werd compleet overrompeld. De opa pakte de jongen vast, zijn kleinzoon sloeg met boksbeugel en stak met een mes. De oom deed daar een schepje bovenop door het slachtoffer eveneens te slaan.

Winkelend publiek

Ook hield hij de omstanders op afstand. De rechter vond het ernstig dat het winkelend publiek op klaarlichte dag ongewild werd geconfronteerd met deze geweldsexplosie. Dit rekende de rechter de drie mannen aan. 
De 17-jarige kreeg de straf voor poging tot doodslag en voor een diefstal van een jas. Hij stal de dure jas van 380 euro in december 2018 uit een kleedkamer van een voetbalclub in Hoogezand.

Poging tot doodslag

De opa en oom werden veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De rechter is er niet van overtuigd dat die twee wisten of konden zien dat de jongen gebruik maakte van een mes en een boksbeugel en sprak hen vrij van poging tot doodslag. 
De drie moeten het minderjarige slachtoffer een schadevergoeding van ruim 2200 euro betalen.