Minister wil praten over grote verschillen tussen verhuisvergoedingen

Huurhuizen die versterkt moeten worden
Huurhuizen die versterkt moeten worden © Martin Drent/RTV Noord
Minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken wil met woningcorporaties en huurders in gesprek over de grote verschillen tussen de verhuisvergoedingen.
Uit een inventarisatie van RTV Noord bleek vorige week dat die tegemoetkoming duizenden euro's kan verschillen per corporatie.

Kooktoestel en tuininrichting

Vele honderden huurders in het aardbevingsgebied moeten noodgedwongen verhuizen vanwege de versterking. Hiervoor geldt de wettelijke verhuisvergoeding van ruim zesduizend euro.
De verschillen zitten in de extra vergoedingen die corporaties geven voor bijvoorbeeld elektrische kooktoestellen en tuininrichting.

Bijeenkomst in Appingedam

Verschillende huurders zeggen dat de totale vergoeding nog steeds onvoldoende is. Kim Velleman uit Appingedam organiseerde donderdagavond een bijeenkomst hierover in het ASWA-gebouw. Daar kwamen ruim vijftig mensen op af.
Tweede Kamerleden kaartten de problematiek aan tijdens het debat met minister Knops afgelopen woensdag. Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman riep de minister eerder al op in gesprek te gaan met huurders en corporaties.

In gesprek

Knops liet weten zich voor te kunnen stellen dat het vragen oproept als huurders bij de ene corporatie meer krijgen dan bij de andere.
'Maar ik zit niet in de positie daar iets aan te doen. Alle corporaties houden zich aan de wet. Ik hoor wel Kamerleden zeggen dat het te weinig is, dus ik kan toezeggen om met corporaties en huurders in gesprek te gaan.'

In opstand

De problemen rond de verhuisvergoeding kwamen aan het licht toen een groep huurders uit Middelstum in opstand kwam tegen Woongroep Marenland. Ze vonden de vergoeding die Marenland bood te laag en gingen niet akkoord, waardoor de versterking van hun huizen maanden vertraging opliep.