Treinenruzie op Landgoed Nienoord ontspoort

Paul Genzel (80) en zijn broer Kejo (71) uit Hoogezand zijn boos en verdrietig. Meer dan veertig jaar legden ze hun ziel en zaligheid in de Genzelbahn, hun eigen modelspoorbaan op Landgoed Nienoord. Nu zetten ze er een punt achter.

Hun vier zelfgebouwde stoomlocomotieven hebben ze weggehaald.

Geschoffeerd

De relatie tussen de broers en het bestuur van het familiepark bij Leek is volledig ontspoord. Het park staat aan de vooravond van een aantal vernieuwingen, die de gebroeders Genzel rauw op hun dak zijn gevallen.

Ze voelen zich geschoffeerd door de directie van Nienoord. Die wil de Genzelbahn koppelen aan de andere modelspoorbaan op het landgoed, zodat daarmee de langste modelspoorbaan van Europa ontstaat. Het bestuur en de directie maakte de plannen in een brief aan de familie bekend.

Mijn vader is helemaal ingestort
Heidi van den Bogaard-Genzel

De broers vinden die plannen een onaanvaardbare aantasting van hun levenswerk. Paul Genzel is te emotioneel om te reageren, daarom doet zijn dochter Heidi van den Bogaard-Genzel het woord:

'Deze plannen zijn achter hun rug om gesmeed. In de brief staat dat ons draaispoor in de weg ligt voor de nieuwe plannen. Het komt erop neer dat de Genzelbahn niets voor Nienoord betekent. Dat doet zo ongelofelijk veel pijn. Mijn vader is nu helemaal ingestort.'

Alleen op zon- en feestdagen

Op het park rijden diverse modeltreinen. Daaronder vier stoomlocotieven die de broers in de loop der jaren zelf hebben gebouwd. De vier locs reden alleen op zon- en feestdagen. Een groep vrijwilligers hielp de broers hierbij. De andere treintjes zijn eigendom van het park. Sommige daarvan worden ook door stoom aangedreven, andere hebben een dieselmotor.

De Genzels hebben het aanbod gekregen om als 'gastrijder' terug te kunnen keren op het park. Ze zouden dan buiten het park hun locomotieven kunnen laten rijden, maar daar gaan ze niet mee akkoord. 'Iedereen die aan Nienoord denkt, denkt aan die oude treinen. Deze beslissing doet het park geen eer aan', zegt Van den Bogaard.

Duidelijkheid

Toch konden de broers deze situatie zien aankomen, vindt directeur Harold de Vries van Landgoed Nienoord. 'Wij wilden voor april 2020 weten of zij kunnen garanderen dat de treinen blijven rijden. Die vraag lag er al zes jaar, maar zij kwamen maar niet over de brug. Dan wordt het voor ons heel lastig om grote investeringen te doen.'

De oude stoomlocomotieven hoefden echt niet weg, zegt De Vries. 'Wij wilden gewoon duidelijkheid. En nu zie je waarom: de treinen kunnen van de een op de andere dag worden weggehaald.'

De andere modeltreinen op het park blijven in bedrijf. 'En ik hoop dat er ooit nog een keer een moment komt dat de Genzels hun locomotieven laten rondrijden hier', besluit De Vries.

Lees ook:

- Nienoord wil grootste miniatuurspoorbaan van Europa

Meer over dit onderwerp:
LEEK
Deel dit artikel:

Recent nieuws