Groninger Belang vraagt NAM niet te stoppen met sensornetwerk in aardbevingsgebied

Een gestut huis, geen ongebruikelijk beeld in de provincie
Een gestut huis, geen ongebruikelijk beeld in de provincie © Goos de Boer/RTV Noord
'Haal het gebouwsensoren netwerk niet offline', is de oproep van Statenlid Petra Blink van Groninger Belang aan de NAM en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zondag stopt het gasbedrijf met het project waarbij Groningers kunnen volgen wat voor effecten aardbevingen op hun huis hebben.
Blink heeft een brief geschreven aan de NAM en het ministerie met het verzoek om een andere partij te zoeken die het netwerk wil overnemen. 

Geen toegevoegde waarde

Onlangs maakte de NAM bekend per 1 december te stoppen met dit project omdat het 'geen toegevoegde waarde meer heeft'. Het Staatstoezicht deelt deze mening, omdat het netwerk van het KNMI wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.
Bovendien past het besluit bij het proces om de NAM op afstand te zetten.  

Verbazing

In het aardbevingsgebied zijn 350 sensoren in gebouwen geplaatst om te analyseren wat aardbevingen met een pand doen. Aan het project doen veel huiseigenaren mee die op deze manier de effecten van een aardbeving op hun woning kunnen volgen.
Sommige deelnemers aan het project reageren op twitter verbaasd op het nieuws. Petra Blink, zelf inwoonster van het aardbevingsgebied, schrijft op het sociale medium: 'Geen brief gehad hoor NAM. Komen jullie wel zelf het kastje ophalen?'

Wantrouwen

Volgens Blink zorgt het 'plotselinge besluit' van de NAM voor toenemende 'argwaan' en 'wantrouwen' bij inwoners van het aardbevingsgebied omdat ze niet meer mee kunnen kijken wat de effecten van aardbevingen zijn op hun huis. 
De NAM heeft aangekondigd dat de sensoren voorlopig aan de gebouwen blijven zitten. Het kastje blijft aardbevingen registreren, maar de gegevens worden niet meer getoond op de website van het gasbedrijf. 
Wat betreft Henny Paré komt de NAM het kastje dan ook bij haar ophalen. 'Wij geen gegevens, jullie geen gegevens. Na 1 december halen wij de sensor zelf van de muur.'

Opvolger

Het stoppen van het project is ook het gevolg van het contract met TNO dat afloopt. Het onderzoeksbureau beheert het netwerk. 
Volgens de NAM is het nog niet gelukt om een opvolger te vinden. Een woordvoerder liet eerder weten dat het project enkele tonnen per jaar kost. Bovendien moet worden geïnvesteerd in de ict. 

Zorgen

Blink en andere Groningers maken zich zorgen dat het stoppen van het gebouwsensoren netwerk gevolgen heeft met de proef met tiltmeters. Afgelopen zomer is de Nationaal Coördinator Groningen gestart met het plaatsen van 'digitale waterpassen' die de scheefstand van een gebouw meten.
Blink schrijft in haar brief dat het sensornetwerk van de NAM nodig is om de digitale waterpassen van de NCG te valideren. 'Als de bewoners hun sensor onklaar maken, wordt de proef met de tiltmeters waardeloos.', schrijft Blink. 'Dat mag toch niet gebeuren?'

Nut van NAM-netwerk

Een woordvoerder van de NCG laat weten dat het NAM-netwerk mogelijk 'nuttig' is om de 'resultaten uit de proef met tiltmeters beter te kunnen duiden'. Verder zijn beide projecten niet aan elkaar verbonden. 'De proef met tiltmeters gaat gewoon door', zegt de woordvoerder.
Vooralsnog is er geen overname kandidaat voor het NAM-netwerk. Het gasbedrijf liet eerder weten te hopen dat iemand het project voortzet en dat ze gesprekken voert met enkele partijen.