Wintervoorspelling 2019: Rommelige winter, maar wel op de schaatsen

Het begin van de winter: helder met een ondergaande zon, foto genomen tussen Ten Boer en Woltersum
Het begin van de winter: helder met een ondergaande zon, foto genomen tussen Ten Boer en Woltersum © Marianne Koning-Bos
Op de eerste dag van de meteorologische winter komt Piet Paulusma traditiegetrouw met zijn definitieve wintervoorspelling. 'Ik ga ervan uit dat de komende winter over het algemeen rommelig zal verlopen', zegt de weerman.
'Rommelig is een andere aanduiding voor de combinatie van wisselvallig en regelmatig kwakkelend weer', verduidelijkt hij.

Schaatsen

Aan de andere kant komt het volgens Paulusma tot een of twee lange(re) perioden met echt winterweer en flinke kou. Met matige tot strenge vorst. De ijzers kunnen uit het vet: we kunnen dan ook voor een of twee langere of kortere perioden de schaatsen onderbinden. Aan een voorspelling of er eindelijk weer eens een Elfstedentocht komt deze winter, daar waagt Paulusma zich niet aan.
Uitzicht op Stad zondag, met de contouren van een aanstaande winter (Foto: Martin Nuver)
'Ik ga er in elk geval ook vanuit dat het wit wordt', zegt Paulusma. Het wordt een winter met een aantal sneeuwdagen met kans op een behoorlijk pak sneeuw. Dit kan regionaal wel verschillend uitpakken.

Overlast

Over het algemeen wordt het een winter met geregeld overlast door sneeuw, soms ijzel en door af en toe stormachtig of herfstachtig weer. Dus overlast door zowel winter(se) omstandigheden als niet-winter(se) omstandigheden.
De winter zal wat betreft de gemiddelde temperatuur rond normaal tot mogelijk 1 graad te koud uitkomen.

Opwarming

Volgens de weerman zat hij met zijn voorspelling van vorig jaar voor 90 procent goed. Maar, benadrukt Paulusma, voorspellen blijft natuurlijk lastig. 'In een tijd van opwarming wordt het weer voorspellen elk jaar moeilijker.'