Lois Abbingh neemt Oranje bij de hand op WK

Lois Abbingh (l) in actie op het WK Handbal
Lois Abbingh (l) in actie op het WK Handbal © Ronald Hoogendoorn/ANP
De Nederlandse handbalsters hebben hun eerste zege op het WK geboekt.
Na de nederlaag tegen Slovenië (26-32) moest Angola er met 35-28 aan geloven in het Japanse Kumamoto.

Lois Abbingh

De Groningse Lois Abbingh nam Oranje bij de hand tegen de fysieke sterke kampioen van Afrika. Ze was niet alleen goed voor elf punten maar bracht ook veel ploeggenoten in stelling.
Nederland kon de zege goed gebruiken na de mislukte start op het WK. De formatie van de nieuwe Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade moet bij de eerste drie van de groep eindigen om de hoofdronde te bereiken. Noorwegen, Servië en sinds zaterdag ook Slovenië lijken de grootste concurrenten voor Oranje in de poule.

Olympische Spelen

Nederland wil uiteindelijk op het WK bij de beste zes eindigen. In dat geval is er reëel uitzicht op deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De handbalsters hebben op vier van de laatste vijf grote toernooien een medaille gewonnen: zilver op het WK 2015, zilver op het EK 2016, brons op het WK 2017 en brons op het EK 2018. Op de Spelen van Rio in 2016 eindigde de ploeg als vierde.
Oranje speelt dinsdag tegen Cuba, dat al ruim heeft verloren van Noorwegen en Servië. Op donderdag volgt een ontmoeting met Servië en Noorwegen is vrijdag de tegenstander in de laatste groepswedstrijd. Angola verloor zaterdag al ruim van Servië (25-32). De ploeg is als kampioen van Afrika al zeker van deelname aan de Spelen in Tokio.