'Als mensen in Wereldbazar aan spijkerbroek ruiken weet u dat het fout zit'

De Winschotense winkeliersvereniging vreest nog steeds voor grote winkelleegstand als de Wereldbazar over ruim een jaar de deuren mag openen, bleek tijdens de waarschijnlijk laatste rechtszaak over het plan bij de Raad van State.

Na jaren van procederen behandelde de Raad maandag uiteindelijk de inhoudelijke bezwaren van de Winschotense centrumwinkeliers tegen het plan van Petra van Gaanderen.

Zij weet zeker dat de Wereldbazar alleen maar positieve effecten voor de lokale en regionale economie zal opleveren: 'De economische spin off bedraagt minimaal 1,5 miljoen euro, zo blijkt uit gedegen onderzoek.'

Vrees

Gerrit Weijers van de Vereniging Retail Club ziet het minder vrolijk in. Hij vreest dat het concept met vooral exotische, oosterse en handgemaakte producten snel wordt losgelaten en vervangen door reguliere winkelhandelswaar. Bovendien vreest hij dat het voor de gemeente Oldambt onmogelijk is om het exotische ambachtelijke bazarconcept te handhaven mocht dat worden losgelaten.

'En wat is oosters? Het oosten begint aan de grens en loopt door tot en met Japan,' aldus Wijers.

Volgens initiatiefneemster Van Gaanderen wordt de Wereldbazar precies wat de naam zegt, een bazar met ambachtelijke wereldproducten waarbij het ruiken, proeven en beleven voorop staat. Rechter en staatsraad Peter Knol vatte de rechtszaak daarop bondig samen: 'Dus als mensen aan spijkerbroeken gaan ruiken, of ervan proeven weet u dat het fout zit.' 

Bussen

Zowel de raadsman van de gemeente als Van Gaanderen zeiden dat er zeker geen spijkerbroeken verkocht gaan worden. Weijers wees er op zijn beurt op dat spijkerbroeken ook met de hand worden gemaakt en uit het oosten komen. Kortom, de partijen werden het ook op waarschijnlijk laatste zitting bij 's lands hoogste bestuursrechtscollege niet eens.

Van Gaanderen legde nog eens uit waarom de Wereldbazar alleen maar positieve effecten voor Noord-Oost Groningen zal hebben. 'Touroperaters hebben grote belangstelling voor onze bazar. De helft van de bezoekers zal uit Duitsland komen en mensen die nu nog met bussen naar Beverwijk gaan en dichter bij ons zitten zullen naar Winschoten komen. Ik hoop dat we begin 2021 na 13 jaar plannen eindelijk open kunnen gaan.'

Leegstand

Tegenstander Weijers denkt dat de effecten niet zo positief zijn en dat een mislukking tot een nog grotere leegstand in en rond Winschoten zal leiden. De Raad van State hakt binnen enkele weken mogelijk definitief een knoop door.

Lees ook:

- Wereldbazar verliest rechtszaak; Oldambt houdt miljoenen op zak
- Hommeles bij Wereldbazar: kopstukken tegenover elkaar in de rechtbank

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws