Twee ton extra nodig voor vervanging van Booneschanskerbrug

Het vervangen van de Booneschanskerbrug gaat vermoedelijk 200.000 euro meer kosten dan de gemeente Oldambt had gehoopt. De beschikbaar gestelde 550.000 euro bleek niet genoeg voor een nieuwe brug.

'Geen van de vijf uitgenodigde partijen kon voldoen aan het gestelde plafondbedrag', schrijft de gemeente.

De brug, die Klein Ulsda met Bad Nieuweschans verbindt, is in juli 2017 afgesloten voor autoverkeer, omdat die te onveilig zou zijn. De brug moet vervangen worden door een exemplaar die open en dicht kan.

Kunstwerken

De twee ton extra moet uit het potje voor kunstwerken komen. Het geld werd al langer gebruikt voor het onderhoud van de brug. Aangezien het onderhoud niet meer nodig is, kan het geld gebruikt worden als aanvullend bedrag voor een nieuwe brug.

In 2017 stelde de gemeenteraad van Oldambt 800.000 euro beschikbaar. Daar zijn destijds kosten vanaf gegaan voor bijvoorbeeld onderzoeken, het betalen van leges voor de vergunning, het afsluiten van de brug en het aangeven van omleidingsroutes. Maar een brug kwam er niet.

Geld naar provincie

Er moest destijds ook geld naar de provincie toe. De zogenaamde voorbereidingskosten bedroegen 128.000 euro. Meerdere partijen zetten maandagavond hun vraagtekens bij dat, volgens hun te hoge, bedrag.

Wethouder Bard Boon legt uit: 'Het is een technisch hoogstandje om een brug te ontwikkelen. Wij hebben externe ondersteuning nodig en de provincie heeft die expertise in huis. Wij hebben daarom de opdracht gegeven, de provincie heeft het verder uitgewerkt. Maar daar zit een prijskaartje aan vast.'

Meer kans

Na veel plussen en minnen, is van de acht ton nog 5,5 ton beschikbaar voor een nieuwe brug. Maar er is dus geen partij die dat voor dat bedrag kan realiseren. Met de twee ton extra denkt Oldambt meer kans te maken.

Boon: 'Als het uiteindelijk niet lukt voor 7,5 ton, dan moeten wij met omwonenden om tafel om te zoeken naar een oplossing. Er komt dan geen nieuwe brug.'

Over twee weken wordt besloten of de gemeenteraad van Oldambt de twee ton toezegt.

Meer over dit onderwerp:
WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws