Promovendi RUG willen werknemers zijn, geen studenten

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen © Jos Schuurman/FPS
Promovendi aan de Rijksuniversiteit Groningen willen een fatsoenlijk salaris en sociale zekerheden. Ze zijn er klaar mee om als student te worden gezien.
Tientallen promovendi (PhD'ers) dienden daarvoor een manifest in bij de universiteit. Dat is inmiddels meer dan honderd keer ondertekend, meldt de Ukrant. Ook wordt het manifest ondertekend door landelijke organisaties als Promovendi Netwerk Nederland, de studentenvakbonden, de Vakbond voor de Wetenschap en FNV Onderwijs.

Verschil tot 30.000 euro

Bij andere universiteiten in Nederland zijn promovendi in dienst als werknemers. Bij de RUG is dat niet het geval. De zogenaamde 'beurspromovendi' krijgen 1800 euro per maand, bouwen geen pensioen op, krijgen geen vakantiegeld en eindejaarsuitkering en geen WW.
Volgens de zo'n twintig initiatiefnemers van het manifest, krijgen promovendi aan de RUG tot 30.000 euro minder per promotietraject, vergeleken met andere universiteiten.

Hetzelfde werk als betaalde werknemers

De RUG is samen met Erasmus Universiteit de enige universiteit die het experiment voor beurspromovendi aangreep. De Rotterdamse universiteit wilde 15 plaatsen. De RUG heeft er liefst 850.
Dit heeft invloed op onze toekomstige carrière en ons privéleven
Manifest
'Dit experiment heeft significante invloed op ons onderzoek, onze toekomstige carrière en ons privéleven', schrijven de zo'n twintig ondertekenaars van het manifest. 'Er wordt onvoldoende rekening gehouden met ons welzijn. Promotiestudenten verrichten nagenoeg hetzelfde werk als werknemer-promovendi, ongeacht de verschillen in contracten.'
Als voorbeeld wordt genoemd dat de beurspromovendi gratis onderwijs geven, terwijl werknemerpromovendi daarvoor betaald krijgen. Volgens de ondertekenaars hebben beurspromovendi ook meer last van stress en een hogere kans op mentale problemen, door hun onzekere positie.

In gesprek

De Rijksuniversiteit zegt het manifest te hebben gelezen en erover in gesprek te willen gaan met de initiatiefnemers.