Stad ruimt honderden oude graven op Selwerderhof

De gemeente Groningen gaat driehonderd oude graven op begraafplaats Selwerderhof ruimen. Een van de grafvelden wordt daarom vanaf vrijdag circa zes weken lang gesloten.

De graven die worden geruimd dateren voornamelijk uit de jaren vijftig, de beginjaren van de begraafplaats. De rechten op deze graven zijn verlopen, evenals de huur.

Voldoende ruimte overhouden

De gemeenteraad besloot in 2012 tot het ruimen van de graven om ook in de toekomst voldoende ruimte te houden op de Selwerderhof.

'Als we niet zouden ruimen, zitten we over anderhalf jaar vol', zegt teamleider begraafplaatsen Pieter Kranenburg van de gemeente Groningen.

De ruimingen zijn het afgelopen jaar aangekondigd via advertenties in kranten en met informatieborden op de begraafplaats.

Afgesloten en afgezet

Tijdens de ruimingen is het grafveld dicht voor bezoekers. De toegangspaden worden uit piëteit afgezet met schermen. Maandag starten de werkzaamheden, die afhankelijk van de weersomstandigheden zes à zeven weken duren.

'Het is de eerste keer dat we dit doen. Natuurlijk is dat best spannend, ook al hebben we vooronderzoek gedaan', vertelt Kranenburg.

Na de werkzaamheden worden de stoffelijke resten in verzamelgraven gelegd. Hiervoor zijn op Selwerderhof vijf kelders bestemd. Later wil de gemeente hier nog een monument bij plaatsen.

Andere grafvelden volgen

De komende jaren worden ook op andere grafvelden graven geruimd. Dat gebeurt stapsgewijs.

In totaal wil de gemeente Groningen achtduizend graven leeghalen.

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws