GroenLinks is om: 20 miljoen kostende verbouwing Stadhuis lijkt aanstaande

Waar GroenLinks medio november de kaarten nog tegen de borst hield over de verbouwing van het Stadhuis in Groningen, is de grootste partij van de nieuwe gemeente inmiddels om.

De verbouwing van het Stadhuis gaat 19,3 miljoen euro kosten. De gemeenteraad moet nog haar fiat geven voor de verbouwing, en doet dat naar verwachting nog dit jaar.

'Geen geld uitgeven voor uitstel'

Fractievoorzitter Mirjam Wijnja van de partij noemt een andere optie, de verbouwing uitstellen, niet wenselijk. 'Dat zou ruim een miljoen euro kosten.'

Ook de optie om de verbouwing van het Stadhuis iets soberder te houden, en er 15,5 miljoen euro aan uit te geven, vindt Wijnja niets. Door bijna vier miljoen te besparen kan onder andere de raadszaal niet worden verhuisd van de begane grond naar de derde verdieping.

'Burgerzaal'

Op die plek wil wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) een 'burgerzaal' laten komen. Die zaal moet op allerlei manieren gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor tentoonstellingen en om te borrelen. 

'Onverantwoord omgaan met gemeentelijk geld'

'Zowel 15,5 als 19,3 miljoen is erg veel geld. Maar door iets minder uit te geven en daar veel minder voor terug te krijgen ga je onverantwoord om met gemeentelijke middelen.'

Energielabel naar A+++

GroenLinks pleit er wel voor een subsidie binnen te halen voor de verbouwing. De partij hoopt 1,8 miljoen aan subsidies te kunnen krijgen voor de verduurzaming van het gebouw. Met de verbouwing moet het energielabel van het Stadhuis van G naar A+++ gaan.

Coalitiepartijen voor verbouwing: lange termijn belangrijk

De andere coalitiepartijen, behalve GroenLinks zijn dat PvdA, D66 en ChristenUnie, zijn er al langer over uit dat zij voor de verbouwing zijn. De partijen noemen allemaal het langetermijnbelang van de verbouwing.

'Medewerkers verdienen een plek waar ze niet drie wollen truien hoeven aan te trekken als het koud is', zegt D66-er Berndt Benjamins. De ChristenUnie is bang spijt te krijgen als het voor de versoberde verbouwing van 15,5 miljoen euro stemt: 'We moeten het nu doen, en we moeten het goed doen.'

Oppositie tegen

Alle oppositiepartijen zijn kritisch: veel partijen zetten vraagtekens bij de duurste verbouwingsvariant, al zien ze het nut van de verbouwing wel in. De SP vindt de verhuizing van de raadszaal naar de derde verdieping niet nodig, en wil het liefst een referendum houden over de verbouwing.

Die optie lijkt echter geen kans te maken: de coalitiepartijen hebben hun keuze gemaakt, vormen samen een meerderheid in de gemeenteraad en zorgen er op die manier voor dat de verbouwing komend voorjaar gewoon van start gaat.

Lees ook:

'Bijna 20 miljoen voor verbouwing Stadhuis niet uit te leggen'
Stadhuis wordt voor bijna 20 miljoen euro verbouwd 

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws