Provincie keurt begroting af; Oldambt terug naar tekentafel

De gemeente Oldambt moet nog deze week bedenken waar zij 1,3 miljoen euro op gaat bezuinigen. Oldambt wil een deel van haar Enexis-aandelen verkopen om tot een sluitende begroting te komen, maar de provincie accepteert die maatregel niet.

'De financiële situatie is al heel vervelend, dat dit er nog eens bij komt maakt het niet leuker', zegt wethouder Erich Wünker (VVD).

Enexis-aandelen

Oldambt heeft te kampen met flinke tekorten. Om te komen tot een sluitende begroting gaat een meerderheid van de gemeenteraad in november akkoord met een pakket van maatregelen. De totale bezuinigingsslag: ruim vijf miljoen euro.

Onderdeel van dat pakket is het verkopen van een deel van de Enexis-aandelen. Oldambt heeft voor een geschatte waarde van 26 miljoen euro aan aandelen op de plank liggen. Nu de financiële nood hoog is, lijkt het de gemeente een goed plan om een deel van die aandelen te verkopen. Oldambt wil voor 1,3 miljoen aan aandelen verkopen om tekorten op de jeugdzorg te dekken. Daar steekt de provincie een stokje voor.

Wethouder Wünker: 'De provincie wil structurele voorstellen zien. Aandelen verkopen is geen structurele maatregel. Het is niet zo dat wij slordig gewerkt hebben. Wij hebben in het voortraject navraag gedaan bij de provincie. Toen kregen wij niet het signaal dat het een 'no-go' was. Het is grijs gebied en helaas is het voor de provincie een stap te ver'.

Wat nu?

De raad van Oldambt komt 16 december voor het laatst dit kalenderjaar bijeen. Het college is ondertussen druk bezig met het vinden van een bedrag van 1,3 miljoen euro.

Wünker wil weinig loslaten over hetgeen waarop waarschijnlijk bezuinigd gaat worden. 'Wij denken een soort van oplossing te hebben, maar dat wil ik eerst met de raad communiceren. Dat voorstel gaat nog deze week naar de leden.'

Sluitende begroting

Het is voor de gemeente belangrijk om een sluitende begroting te presenteren. Mocht Oldambt dat niet voor elkaar krijgen, dan kan dat er toe leiden dat de gemeente onder toezicht van de provincie komt te staan. Het college van burgemeester en wethouders heeft al meerdere keren aangegeven dat het dat absoluut wil voorkomen.

Lees ook:

- Herstelplan klaar: zo wil Oldambt haar financiële problemen oplossen

Meer over dit onderwerp:
WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws