Juweliersechtpaar ook in hoger beroep veroordeeld

Ex-juwelier Henk Oosterhof voor de rechter
Ex-juwelier Henk Oosterhof voor de rechter © Peter Steinfort/RTV Noord (Archief)
Voormalig juwelier Henk Oosterhof en zijn vrouw zijn in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van acht maanden.
Het echtpaar is opnieuw schuldig bevonden aan faillissementsfraude.
Het vonnis van het Hof Arnhem/Leeuwarden is zwaarder dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM vroeg twee weken geleden alleen om een taakstraf van 240 uur, omdat het rekening wilde houden met de psychische situatie van Henk Oosterhof. Hij heeft klachten die lijken op op symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Oosterhof, die twee juwelierszaken had in Veendam en Stadskanaal, ging in 2015 failliet. Hij en zijn vrouw zaten daarna enige tijd ondergedoken in Spanje.
In juli 2017 keerde het echtpaar terug naar Nederland. Daar werden ze twee maanden gegijzeld door de rechtbank, omdat ze niet wilden meewerken aan de afwikkeling van het faillissement. Het echtpaar, dat uiteindelijk spijt betuigde, liet een schuld na van ruim een miljoen euro.
Ook hun dochter en hun schoonzoon waren betrokken bij het faillissement. Zij zijn veroordeeld tot het betalen van 80.000 euro. Volgens curator Jan Hein Mastenbroek, die het faillissement afwikkelt, is dat nog niet gebeurd.