Het duurt tot minstens eind maart voordat 113 werkt

Het telefoonnummer 113 van de crisislijn voor zelfmoordpreventie werkt op z'n vroegst eind maart. Dat zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is nog de vraag of dat nummer er ├╝berhaupt komt.

Op dit moment is 113 nog geen officieel crisisnummer. Mensen die psychische hulp nodig hebben, moeten 0900-0113 bellen. Je komt dan terecht bij de stichting 113zelfmoordpreventie.

De zaak kwam aan het rollen na de dood van een jonge vrouw uit Winschoten. Zij belde in september meerdere keren tevergeefs naar 113. Ze kreeg telkens te horen dat het nummer niet bestond. Uiteindelijk besloot ze een einde aan haar leven te maken.

Per ongeluk 112

Voordat 113 een officieel nummer wordt, moet dit voorstel nog een aantal weken ter inzage liggen. Ook moet het worden getoetst door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Bovendien is 113zelfmoordpreneventie nog niet klaar om als crisislijn te functioneren.

Het is sowieso de vraag of het nummer er uiteindelijk komt. Zo wordt onderzocht of 112 erdoor minder goed bereikbaar wordt. Dat zou kunnen als mensen per ongeluk 112 intoetsen wanneer ze 113 willen bellen. Ook moet nog worden gekeken naar de kosten.

Inmiddels is ervoor gezorgd dat mensen die 113 bellen, een bandje krijgen te horen dat ze naar 0900-0113 moeten bellen.

Lees ook:

- '113 moet crisislijn voor mensen met zelfmoordgedachten worden'
- Familiedrama in Winschoten: 'Ze belde 113, maar dat nummer bestaat helemaal niet'

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG
Deel dit artikel:

Recent nieuws