Noordkaap Challenge: 'Thermo-ondergoed, een oude skibroek en een borrel'

Al twintig jaar zijn ze beste vrienden, en vrijdag gaan ze het avontuur met elkaar aan. Met hun auto vertrekken Jelte, Marcel en Henk naar de Noordkaap voor een pittige challenge. De Groningers noemen zich de 'Noordkaap Broezers'.

Dit jaar doen twintig teams mee aan de Noordkaap Challenge. De nachten op de Noordkaap zijn koud, het kan er wel 40 graden vriezen. Onderweg worden opdrachten gedaan voor het goede doel. In totaal leggen de mannen 7200 kilometer af in 13 dagen.

'Tijd om bij te praten'

De vriendschap bestaat al 26 jaar, sinds de middelbare school. Zonder dat ze elkaar heel vaak zien. Dus werd het tijd om weer eens bij te praten. Dat idee liep een beetje uit de hand, tot aan deelname aan de challenge dus.

Twee weken lang, 24 uur per dag zitten de drie op elkaars lip. Dat wordt een beproeving. Dat geldt natuurlijk ook voor de omstandigheden. 'Een hoop kou, sneeuw en ijs', verwacht Jelte. Maar het meest vreest hij de zogenoemde ijsregens.

Oude skibroek en een borrel

De reis wordt afgelegd in een stevige Skoda Kodiaq, die is volgeplakt met de namen van sponsoren. Waar ze het allemaal voor doen is het Beatrix Kinderziekenhuis in het UMCG. 'We wilden een regionaal goed doel', legt Jelte uit. 'En mijn zoon heeft daar gelegen. Dan zie je echt wat ze daar doen. Ze zorgen voor het medische deel en het welzijn van de kinderen. Dat is heel belangrijk.'

Onderweg kan het wel -40 worden. 'Thermo-onderkleding, een goede oude skibroek en een borrel.' Dat zijn volgens Marcel dé manieren om je warm te houden.

Op elkaars lip

En zo op elkaars lip zitten, wordt dat niet de grootste uitdaging? 'Ja dat hebben we nog niet eerder zo gehad. Misschien zetten we er nog wel iemand uit onderweg', aldus Marcel.

De Noordkaap Broezers rijden met nummer 111 op de motorkap. Hun verrichtingen zijn de komende week te volgen via de website van de Noordkaap Challenge. Ook zullen de heren geregeld te horen zijn in Karel op Noord.

Lees ook:

-Ex-daklozen rijden in een barrel naar de Noordkaap (2017)

Meer over dit onderwerp:
MARUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws