Burgemeester zet Winsumer scouts in zonnetje na heldendaad

Burgemeester Bolding sprak de scouts toe op het gemeentehuis, waar ook het slachtoffer aanwezig was.
Burgemeester Bolding sprak de scouts toe op het gemeentehuis, waar ook het slachtoffer aanwezig was. © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
De scouts die vorige week vrijdagavond een 71-jarige Winsumer uit het water wisten te redden, zijn vandaag in het zonnetje gezet. In het gemeentehuis van Winsum sprak burgemeester Henk Jan Bolding lovende woorden uit richting het zestal.
Even terug naar die bewuste vrijdag in Winsum. Daar wandelde de 71-jarige Winsumer laat op de avond op de Medenerlaan, toen hij door een onbekende oorzaak in het water naast de weg belandde. De man kon niet eigenhandig uit het water komen en schreeuwde in het donker om hulp.
Hulpdiensten ontfermen zich over de te water geraakte man (Foto: ProNews)

Af op het geschreeuw

Marijke, één van de leden van scoutinggroep Vinchem, was onderweg naar huis, hoorde zijn noodkreet en trommelde nog een aantal scouts op. Die waren toevalligerwijs vlakbij, want het clubhonk van de scouts zit eveneens aan de Medenerlaan. Samen gingen ze af op het geschreeuw.
De scouts in kwestie - Chris Kleiweg, Marijke den Hollander, Annetta Vink, Pascal Molenberg, Ruben Oosterhof en Thomas den Hollander - hebben de bijzondere gebeurtenis een weekje na het voorval nog altijd helder voor de geest staan. 'We troffen hem in de sloot op zijn rug aan', weet Annetta nog. 
RTV Noord-verslaggever Beppie van der Sluis zocht de heldhaftige scouts op, om samen met hen terug te blikken
Samen met Chris ging Annetta het water in om de spartelende Winsumer te helpen. Tien minuten later stond iedereen weer veilig op de wal. Toegesnelde hulpdiensten controleerden de 71-jarige Winsumer op verwondingen en brachten hem weer veilig thuis.

Overweldigend

De heldendaad van de Winsumer scouts werd ook al snel op de burelen van het gemeentehuis bekend, waarop burgemeester Bolding het zestal donderdagmiddag uitnodigde op het gemeentehuis. 'Een beetje overweldigend', vindt Chris. 'Ik denk dat we hetzelfde hebben gedaan als wat ieder ander persoon in zo'n situatie zou doen.'