Celstraffen voor illegale tabaksproductie in Groningen

© Jos Schuurman/FPS
Een 40-jarige Stadjer veroordeeld tot twaalf maanden cel omdat hij illegaal tabak maakte en accijnzen ontdook. Een 34-jarige compagnon zonder vaste verblijfplaats kreeg zeven maanden opgelegd.
Beide mannen werden in augustus 2018 bij de woning van de Stadjer in Hoogkerk-Zuid aangehouden. Buurtbewoners klaagden over een weeïge lucht rondom die woning. Er werd gedacht aan een hennepkwekerij.

Tabakproductie

De agenten troffen geen hennepplanten aan, wel 1069 kilo waterpijptabak, 64 kilo rooktabak en 2825 sigaretten. In de woning lag verpakkingsmateriaal, voorzien van vervalste merken. Ook lagen er grondstoffen voor tabaksproductie, zoals glycerine. Het telefoonnummer van de Stadjer stond ook op een vrachtbrief waarop de verzending van 1000 kilo glycerine stond vermeld. 
De rechter noemde het zeer kwalijk dat de mannen illegaal tabak maakte en daarbij hoge bedragen aan accijns ontdoken. Dit is oneerlijke concurrente met de bonafide bedrijven die wel aan hun verplichtingen voldoen, zei de rechter. 

Stadjer ging door

De Stadjer kreeg een hogere straf. Hij werd kort voor de zitting van twee weken geleden opnieuw opgepakt met illegaal geproduceerd tabak. De man was kennelijk na zijn aanhouding, ruim een jaar geleden, niet gestopt met de productie. De hoeveel aangetroffen accijnsgoederen die buiten de fiscus had moeten blijven, had een waarde van ruim 160.000 euro.