Stadjers krijgen anderhalf jaar cel voor diefstal met geweld in Gelkingestraat

De Gelkingestraat in de binnenstad
De Gelkingestraat in de binnenstad © 112Groningen/Patrick Wind
Twee Groningers van 30 en 38 jaar zijn door de rechtbank veroordeeld tot anderhalf jaar cel per persoon wegens diefstal met geweld.
Dat gebeurde in de nacht van 25 mei in de Gelkingestraat. De straf valt lager uit dan de eis, die luidde twee jaar.

Tegen de grond

De twee mannen verkeerden die nacht in beschonken toestand, toen ze tijdens een stapavond in de binnenstad een man tegen de grond werkten. Ze sloegen en schopten het slachtoffer, rolden zijn zakken en gingen er met zijn telefoon vandoor.

Live gevolgd in meldkamer

De Stadjers werden 'live' gevolgd door een medewerker van de meldkamer. Die zag op camerabeelden wat er op straat gebeurde en seinde meteen de politie in. De mannen werden later in het Hoogstraatje opgepakt.

Whiskey en 'gedoe' over vrouwen

De Stadjers herinnerden zich weinig van wat er die avond was gebeurd, zeiden ze twee weken geleden op zitting. Ze hadden veel whiskey gedronken.
Het slachtoffer hield aan de brute straatroof een dubbele kaakbreuk, een gescheurde lip en gebroken tanden over. Voorafgaand aan het geweld hadden de mannen die avond wat 'gedoe' over vrouwen gehad.  

Proeftijd en boete

De Stadjers liepen nog in een proeftijd van zes weken en 28 dagen cel. Die straf moeten ze ook uitzitten.
Aan het slachtoffer moeten ze een schadevergoeding van ruim 2800 betalen. 'En daar bovenop de proceskosten van ruim 500 euro', zei de rechter.